Dosadilo vam je biti katolik? Evo nekoliko alternativnih prijedloga za vas

Ilustracija: Goran Jakuš/HaloPIX

ZNAM taj osjećaj – kad god uđete u crkvu, čini vam se nekako hladna i daleka, baš kao i pater koji drži više-manje bezveznu propovijed. I imate u svojoj glavi hrpu neriješenih pitanja o raznim učenjima i svim davnim i nedavnim aferama. 

Ako biste unatoč tome htjeli ostati kršćanin (a nikako postati pravoslavac), donosimo vam popis manjih zajednica u kojima ćete se izliječiti od katoličanstva. Odaberite nešto po svom ukusu.

Jehovci

Prvi koji mi padaju na pamet su valjda i prvi koje ćete sresti. Ili će oni sresti vas kad vam zazvone na vrata s jedinstvenim osmijehom i upitaju vas znate li kako se zove Bog. Da vam spojlam odgovor ili želite da vam ga oni ljubazno kažu?

U slučaju da postanete Jehovin svjedok, dolazit ćete puno češće u crkvu, pardon, "dvoranu Kraljevstva", i tamo učiti sve što smijete znati o Bibliji. Od vas će se očekivati da propovijedanju Kraljevstva posvetite najmanje dva sata dnevno, bilo odlaskom od vrata do vrata (koja će vam svi zalupiti pred nosom), bilo strpljivim stajanjem na nekom prometnijem mjestu, naoružani časopisima Kula stražara i Probudite se.

Nećete smjeti nositi nikakvu uniformu ni pozdravljati bilo koju zastavu (sretno vam bilo u zemljama s obaveznim vojnim rokom). Nećete smjeti jesti bilo kakvo meso koje sadrži krv (dakle, zbogom krvavice i polupečeni bifteku). A zbog toga nećete smjeti primiti ni transfuziju krvi čak i ako je vama ili vašem djetetu ugrožen život. 

Čitat ćete samo jedan prijevod Biblije te ćete, zahvaljujući antitalentu njegovih autora, smjeti vjerovati da je Zemlja dosta star planet i da se život na njoj možda postupno razvijao, kao što su vas učili u bezbožnoj školi. Nećete se zamarati učenjem o Trojstvu jer u njega ni ne vjerujete.

Uglavnom, ako volite nervirati ljude i uzbuđuje vas pomisao na operaciju bez primanja krvi, Jehovini svjedoci su vaš prvi izbor.

Subotari

Adventisti sedmog dana dobili su naziv subotari zbog svog striktnog pridržavanja biblijske zapovijedi o svetkovanju sedmog dana, odnosno subote. I u drugim propisima su jako strogi: ne smijete jesti "nečisto" meso (svinja, konj, zec, lignja, jastog i svašta još), ne smijete piti nikakav alkohol, a na cigaretu ni ne pomišljajte. Deset posto svog prihoda dajete Crkvi. 

Osim Biblije, čitat ćete i spise Ellen G. White, koju smatraju proročicom (a napisala je deset puta više teksta od svih pisaca Biblije zajedno). Bibliju ćete shvaćati jako doslovno, što ujedno znači da je svijet nastao u šest dana prije nekih desetak tisuća godina. Dakle, sve ono što ste učili u školi o teoriji evolucije i Velikom prasku zapravo je sotonska laž.

Subotom ne smijete raditi ništa (osim ako ste npr. doktor) pa ćete svom poslodavcu ili svojoj školi morati objasniti da u petak sa zalaskom sunca prestaju sve vaše svjetovne aktivnosti. Neka vam je sretno na razgovoru za posao. 

Volite osjećaj da znate biologiju i fiziku bolje od svojih profesora i sviđa vam se organiziranje života do najmanjeg detalja? Dobrodošli u Adventističku crkvu!

Duhovničari

Oni su vam najmanje uštogljeni od svih kršćanskih zajednica: vole glasnu glazbu i padanje u trans kada krenu govoriti "nepoznatim jezicima". Uistinu, na bogoslužjima možete gdjegod čuti i heavy metal, a ondje se svojedobno rodio i rock'n'roll.

Daleko od toga da oni nemaju svojih zapovijedi. Pravila odijevanja jasno određuju kako treba izgledati muškarac, a kako onaj drugi spol. Crkvi dajete i više od deset posto svog prihoda, čime radosno pomažete svom pastoru u izgradnji njegovog golf-terena. Ako se želite krstiti kod njih, a u drugom ste braku, morate se razvesti i vratiti u svoj prvi brak. Od vas će se očekivati da se politički opredjeljujete konzervativno, dakle, ništa sloboda pederima ili pravo na pobačaj. To je sve izmislio Charles Marx Darwin, vaš arhineprijatelj. 

Nekoć dosta politički nezainteresirani, pentekostalci su odavno postali promicatelji desnih politika u Americi, Brazilu, Nigeriji i kojekuda.

Ako vam se sviđa besmisleno brbljanje, volite Isusa i obožavate Donalda Trumpa – vi ste već pentekostalac u duhu. 

Baptisti

Kod njih će vam se jamačno svidjeti to što imaju hrpu raznolikih zajednica s često suprotstavljenim vjerovanjima. Najbrojniji Južni baptisti (omiljena crkva "rednecksa") od vas će očekivati da s prijezirom odbacujete svaku pomisao na to da smo nastali od majmuna (a potiho ćete vjerovati da su oni crne kože tako nekako i nastali). Jedini pravi prijevod Biblije jest onaj Kinga Jamesa iz 17. stoljeća (Isusov materinski jezik je engleski). Pederi su bolesni, pobačaj je zlo, o tome nećete ni raspravljati. Od vas će se tražiti i da nikad ne zgriješite (ne brinite se, rasizam nije na popisu grijeha) jer jedino tako potvrđujete da ste predodređeni za spasenje.

Istina, može vam se dogoditi da samo desetak kilometara od sebe imate i baptiste kojima teorija evolucije uopće nije problem, čitaju razne prijevode Biblije i nisu rigidni u svojoj etici i politici. Niti im smeta što su za većinu baptista oni sotonini agenti na specijalnom zadatku rušenja kršćanstva. 

Ukratko, ako vas privlači pomisao da je vaša seoska crkva jedina za koju navija Isus, predodređeni ste da budete baptist.

Post scriptum

Sad nisam baš siguran jesam li vas nagovorio da probate neku drugu vrstu kršćanstva. Slabo meni ide s uvjeravanjem ljudi da slijede Krista. Nekako vam se nije svidjelo ništa od ponuđenog?

Postoji rješenje i za vas: jednostavno postanite ateisti i riješite se svih briga o tome kome je Bog što točno rekao.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više