Doživljena moždana kap povećava rizik za Alzheimerovu bolest

Doživljena moždana kap kod starijih pacijenata čini se da povećava rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, a pretpostavlja se da je to zbog oštećenja koju izaziva krv u mozgu, objavili su ovih dana američki istraživači. L

Povezanost tih dviju pojava pokazala se najjačom kod starijih ljudi koji su moždanu kap doživjeli najmanje jednom i koji još k tome pate od nekog vaskularnog problema poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka.

Istraživači nastoje pronaći uzrok ili uzroke Alzheimerove bolesti koja razara mozak, a prema procjenama ta bolest napada svakog desetog Amerikanaca starijeg od 65 godina i polovicu onih starijih od 85 godina.

Autor studije Richard Mayeux, sa sveučilišta Columbia, New York, napisao je, u članku posvećenom ovom problemu, da neki nalazi upućuju na vaskularno oštećenje mozga koje dopušta krvi da uđe u mozak i izlaže moždane stanice štetnim krvnim stanicama. Promjene u krvi koje izaziva dijabetes također mogu oštetiti moždane stanice.

Od 1766 pacijenata starijih od 65 godina koji su sudjelovali u sedmogodišnjem istraživanju koje je završilo 1999., njih 331 doživjelo je kap. Među onima koji su doživjeli kap, kod njih otprilike 5 posto razvila se Alzheimerova bolest, u usporedbi s 4 posto onih koji nisu pretrpjeli kap.

Pišući za časopis Archives of Neurology, Mayeux je upozorio da kap može pogoršati simptome ranog Alzheimera, ili da ostavlja pacijentov mozak bez kisika i izaziva demenciju koja nije povezana s Alzheimerom.

"U svakom slučaju prevencija kapi i liječenje bolesti koje prethode kapi može imati važne učinke za rizik od Alzheimerove bolesti i zaslužuje ispitivanje", smatra Mayeux.

(Hina) br dgk

Pročitajte više