DOZNAJEMO Ovo je hrvatska pravda: Maćešić pijan usmrtio mladića, u zatvoru proveo tek 13 mjeseci

Foto: Daniel Kasap/Pixsell, Facebook

DEJAN MAĆEŠIĆ, suvlasnik propale tvrtke One2Play u srpnju ove godine pušten je iz zatvora gotovo godinu dana prije isteka zatvorske kazne koju je služio za ubojstvo mladog Sinišu Smiljanića. Maćešić je pijan prošao kroz crveno na semaforu i automobilom naletio na Smiljanića te ga usmrtio.

Budući da je ta vijest ignorirana od strane medija, tek smo prije tri tjedna doznali da je izašao na slobodu. U Ministarstvu pravosuđa pokušali smo doznati razlog prijevremenog otpusta, no nismo uspjeli.

Nakon što smo prije više od dva tjedna poslali upit Ministarstvu pravosuđa, odgovor do danas nismo primili. Unatoč tome što smo ih zvali pet puta i pitali kad će odgovor, svaki put bi nam obećali "drugi dan", međutim odgovora do danas nema.

Ministarstvo nas zavlačilo, pa poslije rekli da je to tajna

Na kraju su nam u Odnosima s javnošću Ministarstva na inzistiranje odgovora samo kratko rekli da je to ustvari službena tajna i da zato ne dobivamo odgovor.

Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je obitelj pokojnog Siniše Smiljanića da se Maćešić pušta ranije na uvjetni otpust 31. srpnja 2015. nakon čega je obitelj zatražila od Ministarstva da im obrazloži koji je razlog ranijeg otpusta.

Međutim niti obitelj nije dobila odgovor zašto je ubojica njihovog sina ranije pušten na slobodu.

"Podaci o zatvoreniku, navedeni u rješenju o uvjetnom otpustu su sadržani u osobniku zatvorenika te predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu", stoji u odgovoru kojeg je Ministarstvo poslalo obitelji Smiljanić.

Maćešić prije ubojstva Smiljanića čak 35 puta počinio prometni prekršaj

Podsjetimo kako je otpočetka ovog procesa bilo niz nepravilnosti pa je tako Dejan Maćešić na slobodi bio godinu dana nakon što je pravomoćnom postala sudska presuda za prometnu nesreću u kojoj je skrivio smrt Siniše Smiljanića. Kazna mu je također bila sramotno niska, samo dvije godine za ubojstvo, da bi još k tome gotovo godinu dana ranije pušten. Podsjetimo kako je u zatvor otišao u lipnju 2014., a pušten je u srpnju 2015.

Da bi apsurd bio veći kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor tijekom kojih je ponovo mogao sjesti za volan.

Istaknimo još i skandalozan podatak da je suvlasnik One2Playa čak 35 puta evidentiran u raznim prometnim prekršajima, ali tek nekoliko puta je zbog toga pravomoćno osuđivan.

Jedan takav prekršaj počinio je 23. listopada 2010. godine, kada ga je zagrebačka policija u 3:10 sati ujutro zatekla pijanog za volanom. Izmjereno mu je 1,07 promila alkohola. Ovaj slučaj vukao se po ladicama hrvatskog pravosuđa tri i pol godine, sve do 5. veljače 2014. godine, kada je pravomoćno kažnjen globom od 2000 kuna. Vozačka dozvola mu nije oduzeta, iako bi takvom mjerom Prekršajni sud u Zagrebu mogao Maćešića onemogućiti u upravljanju automobilom kada iz zatvora izađe na slobodan vikend ili godišnji odmor.

Obitelj pokojnog Smiljanića tužila RH Europskom sudu za ljudska prava



Za obitelj Smiljanić to je samo još jedan razlog da se osjećaju izigranima od strane hrvatskog pravosuđa. Sudovi i institucije su, smatra obitelj Smiljanić, zbog svoje neprofesionalnosti, aljkavosti, a možda i korupcije djelomično odgovorni za smrt njihovog Siniše. Da je Maćešić zbog vožnje u pijanom stanju u listopadu 2010. pravovremeno procesuiran i da mu je bila oduzeta vozačka dozvola, do nesreće u kojoj je Siniša Smiljanić poginuo u srpnju 2012. godine možda ne bi ni došlo.

S obzirom da je proces koji se u Hrvatskoj vodio protiv Maćešića suspektan na svim razinama, obitelj Smiljanić zaštitu je pokušala tražiti od Ustavnog suda. No, njihov podnesak je odbijen uz suludo obrazloženje da nemaju pravo na tužbu zato što - nisu direktno oštećeni Sinišinom smrću?! Nije im stoga ostalo ništa drugo nego da tužbu protiv Republike Hrvatske pokrenu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu čiju odluku još čekaju.

Svjesni su, kaže nam Sinišin otac Milenko Smiljanić, da im obiteljsku tragediju koju su pretrpjeli nikakva sudska odluka ne može olakšati, ali ne odustaju od borbe zbog svih ostalih "maćešića" koji ugrožavaju nedužne ljude na hrvatskim cestama.

Pročitajte više