DP-ovac: Pregovori s HDZ-om su sada pjesma. U početku je bilo kao kada upoznate curu

Screenshot: RTL

Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta (DP), razgovarao je s RTL-om o pregovorima HDZ-a i njegove stranke. Upitan je li u pregovorima s HDZ-om izrazio spremnost za preuzimanje fotelje ministra poljoprivrede, Dabro je rekao da nije korektno da išta potvrđuje.

"Ali ja sam spreman. Pričekajmo još par dana", rekao je Dabro za RTL. Na pitanje je li danas tu ideju njega kao ministra poljoprivrede predstavio Plenkoviću, rekao je da jesu neke stvari predstavili, ali nije dao konkretan odgovor.

"Govorili smo o decentralizaciji svih resora"

Upitan hoće li preseliti resor poljoprivrede u Osijek ako preuzme ministarsku funkciju, odgovorio je: "Domovinski pokret ima jasne sve politike, pa tako i poljoprivrednu. Pričekajmo još malo, bilo bi neozbiljno govoriti što ću ja raditi, a nisam na tom mjestu.

Govorili smo o decentralizaciji svih resora, korištenju prirodnih resursa i nastojat ćemo da krajevi koji imaju svoje nacionalno blago budu korišteni u tim prostorima s ciljem ostanka domicilnog stanovništva i s ciljem proizvodnje."

Jesu li pregovori HDZ-a i DP-a pretvrdi? "Sad je to pjesma, u početku su bili kao kada upoznate djevojku ili dečka"

O tome kako izgledaju pregovori i kakav je pregovarač Plenković, Dabro je izrazio zadovoljstvo. "S obzirom na moju prošlost prema HDZ-u, stvorilo se povjerenje, partnerski odnos i ja sam ugodno iznenađen kako to sve lijepo funkcionira", rekao je.

Upitan jesu li pregovori pretvrdi, odgovorio je: "Možda malo u početku kao kad upoznate drugu osobu, djevojku ili dečka. Sad je to pjesma."

"Penava bi trebao biti predsjednik sabora"

Dabro nije htio odgovoriti koja su imena na stolu za ministra gospodarstva. "To ime još ne može izaći u javnost, unutar stranke moramo još definirati tko je to. Imamo dvije-tri osobe na umu, trebamo odrazgovarati večeras s pojedincima, uskoro ćete imati tu informaciju, ali imamo spremne ljude", kazao je Dabro.

Nastavio je da je logično da potpredsjednik sabora bude iz redova DP-a, da bi to trebao biti Ivan Penava. "Sve dok ne prođe godinu dana, a nakon lokalnih izbora bi se prebacio na mjesto potpredsjednika vlade", rekao je.

Nije rekao koliko će DP imati državnih tajnika. "U svim vitalnim resorima DP će imati državne tajnike koji će moći provoditi politike DP-a i koji će pratiti rad resora kako ne bi izdali svoje birače. Ostat ćemo na tragu svoje politike", rekao je.

Razgovori o pitanju financiranja Novosti

Dabro kaže da će obris programa dobiti sutra te da će se usuglasiti s DP-ovim političkim načelima. Potvrdio je da je na stolu ideja muzeja žrtava komunističkih režima, da ne bježe ni od teme rodne ideologije, kao ni od teme nadzora državne granice. Potvrdio je da se razgovara i o pitanju financiranja Novosti, da DP to neće dopustiti.

"Premijer je to prihvatio, pojasnio da se sve baš ne financira iz državnog proračuna, a što i jest, bit će preko nacionalnih vijeća, gdje ćemo tražiti da to više ne bude", rekao je Dabro za RTL.

Pročitajte više