Dragičević: INA traži od državnog odvjetništva da se ispita uvoz libijske nafte

PREDSJEDNIK Uprave Ine Tomislav Dragičević kazao je večeras kako je Ina dopisom danas zatražila od Državnog odvjetništva da na osnovi novinskih članaka o neubičajeno visokim provizijama u uvozu libijske nafte zatraži pomoć od policije da se to istraži i da ono samo inicira pokretanje istražnih postupaka.

Dragičević je istaknuo da Ina ove najuspješnije poslovne godine očekuje oko 25 posto veću neto dobit ili 150 milijuna dolara.

Odgovarajući večeras u prigodi otvorenja benzinske postaje na Langovu trgu u Zagrebu na novinarske upite o pisanju medija o uvozu nafte iz Libije, Dragičević je rekao da Državno odvjetništvo treba obaviti svoj dio posla i ispitati što se događa.

Po njegovu mišljenju, u novinskim napisima je riječ o poluinformacijama, odnosno krivoj interpretaciji. "Tu nema ama baš ništa", kazao je Dragičević i dodao da se pokušavaju praviti afere od priča te da treba vidjeti zašto se to ponavlja, tko to i zašto plasira. Ustvrdio je da sve takve stvari počinju od neke poluistine, a sad je prilika da se mnoge stvari raščiste i vidi što je u pozadini.

Dragičević je prije tri dana najavio da će Ina podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu kako bi istražilo tko režira i plasira u javnost lažne obavijesti koje ugrožavaju poslovanje te naftne tvrtke. Dragičević je najavio i privatne tužbe.

Afera s Inom i uvozom libijske nafte pokrenuta je prije nekoliko dana u "Jutarnjem listu" koji je objavio da Ina libijsku naftu kupuje posredovanjem austrijske tvrtke Leina Petroleum Corporation uz visoku proviziju, neuobičajenu u naftnom svijetu. U članku se tvrdi da je provizija za jedan barel libijske nafte 15 centi te da bi Ina za uvezenu libijsku naftu ove godine trebala platiti ukupno 240 tisuća dolara. Ukupno su dogovorene tri dobave nafte, a dva tankera libijske nafte, svaki s po 80 tisuća tona, već su stigla u riječku rafineriju.

Direktor Linea Petroleuma Corporationa Junuz Čolović u hrvatskim je medijima kazao da mu Ina za posredovanje u uvozu libijske nafte nije još ništa platila, a Dragičević je prije tri dana kazao da Ina niti je obvezna niji će platila ikakvu posredniku u poslu s uvozom libijske nafte, jer ne postoji aneks ugovora po kojem bi se moglo dokazati da im se prizna neko plaćanje.

Pročitajte više