Drašković: nema isprike ni opravdanja za nesuradnju s Haškim sudom

Nema isprike ni opravdanja za "dramatično kašnjenje" u ispunjavanju obveza u suradnji Srbije s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak navečer ministar vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

"Nema isprike ni opravdanja za dramatično kašnjenje u ispunjavanju naših haških obveza", rekao je Drašković nakon sastanka s Trojkom EU-a.

"Danas smo dobili poruku da odmah moramo ispuniti tu obvezu i nadam se da ćemo je brzo ispuniti", dodao je Drašković.

Vijeće EU-a usvojilo je na sastanku u ponedjeljak zaključke prema kojima "suradnja s Haškim sudom mora biti potpuna ako ne žele da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ne budu prekinuti".

Srbija može izbjeći prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju samo ako u sljedećih nekoliko tjedana postigne punu suradnju s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu Olli Rehn.

"Krajnje je vrijeme da Srbija počne u potpunosti surađivati s Haškim sudom, što treba dovesti do uhićenja i izručenja Ratka Mladića i ostalih bjegunaca. To je put kojim se može izbjeći prekid pregovora prije sljedećeg kruga početkom travnja", upozorio je Rehn na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Drašković je rekao da on "ne zna gdje se nalazi general Mladić", ali da zna tko to zna i tko ga štiti. "To su snage bivšeg režima, koje se boje europske budućnosti Srbije i koje mogu vladati samo u izoliranoj Srbiji".

(Hina) xsv ydgk

Pročitajte više