Drugi čovjek Sberbanka sastao se s Plenkovićem pa otišao kod Kolinde

NAKON što se prošloga tjedna premijer Andrej Plenković sastao s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem, danas je u vladi bio drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletaev.

>>Je li Plenković premijer ili Agrokorov povjerenik? Ponaša se kao da je oboje

Poletaev je kazao da su sastanak s premijerom tražili kako bi razgovarali o poziciji Sberbanka u pregovorima o nagodbi za Agrokor.

"Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge", rekao je Poletaev u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili i potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. Na pitanje koji su to kompromisi, Poletaev je rekao kako će o tome više reći nakon postizanja nagodbe. 

Kazao je i da se situacija dramatično promijenila i "mi smo sada sretni jer naši razgovori postaju sve konstruktivniji i nadamo se da ćemo postići nagodbu što prije".

Na pitanje kako vidi budućnost Agrokora i hoće li Sberbank zadržati svoj udio, Poletaev je kazao kako će dugoročno zadržati svoj udio. Rekao je i da ne očekuje nagodbu ovoga tjedna, "ali mislim da je do kraja mjeseca to moguće". Na pitanje koliki bi udio mogao imati Sberbank u Agrokoru, Poletaev je rekao da "to ovisi o nagodbi, pitanje je kompromisa i valuacije".

Poletaev je izjavio i da dugoročno namjeravaju biti u Agrokoru. Uz premijera Plenkovića, na sastanku sa Sberbankom je bio i ministar Tolušić, ali ne i izvanredni povjerenik Peruško, što je još jedna potvrda da se premijer uključio u pregovore oko nagodbe.

Iz Adrisa su demantirali da je sastanak s premijerom održan na njihovu inicijativu. Izgleda da premijer, koji je vezao svoju sudbinu uz uspjeh nagodbe, sada pokušava pomiriti hrvatske tvrtke nezadovoljne nagodbom, čija su razlučna prava nacrtom nagodbe postala bezvrijedna, i "pobjednike" nagodbe, ruske i zapadne banke, vlasnike obveznika na čelu s Knightheadom.

O njihovim pozicijama više možete pročitati ovdje

Sastao se i s Kolindom

Nakon sastanka s premijerom, Poletaev je otišao na Pantovčak.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je prvog zamjenika predsjednika Uprave Sberbanka Maksima Poletaeva koji ju je upoznao s viđenjem Sberbanka oko postizanja nagodbe za Agrokor, naznačivši predanost Sberbanka dugoročnom ostanku u ovoj tvrtci i dijalogu s ključnim partnerima.

Predsjednica Republike naglasila je značaj postizanja nagodbe za očuvanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta, s čime se prvi zamjenik predsjednika Uprave Poletaev složio.

Predsjednica Republike je posebno apelirala da se u postupku nagodbe vodi računa o interesima svih dobavljača i iznađe što pravičnije rješenje za sve", priopćili su nakon sastanka iz Kolindinog ureda.

Pročitajte više