Drugi čovjek Sjeverne Koreje u posjetu Kini

DRUGI čovjek Sjeverne Koreje, predsjednik sjevernokorejskog parlamenta, Kim Yongnam doputovao je u ponedjeljak u Kinu gdje će, očekuje se, razgovarati o sjevernokorejskom nuklearnom programu, nekoliko dana prije posjeta regiji američkog državnog tajnika Colina Powella.

Posjet Kim Yong-nama uslijedio je nakon obnavljanja diplomatskih napora Kine, koja je domaćin višestranih pregovora čiji je cilj okončanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, da se ti pregovori nastave. U tim pregovorima sudjeluju, osim Kine, Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Japan i Rusija.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Quiye je prošli tjedan izjavila da će Kim i kineski čelnici izmjenjivati mišljenja o "bilateralnim vezama i zajedničkim interesima za obje strane"

No, kako nije došlo do realiziranja četvrtog kruga višestranih pregovora u rujnu, diplomati i analitičari smatraju da će Kina pokušati navesti Kima da se Sjeverna Koreja obveže na povratak za pregovarački stol.

Napori za rješavanje sjevernokorejske nuklearne krize se polako "zahuktavaju" i to posjetom Powella Japanu, Kini i Južnoj Koreji. Prošli tjedan je Kina poslala svog posebnog izaslanika za korejsko nuklearno pitanje Nunga Fukuija u Južnu Koreju i Japan.

Pročitajte više