Društvo logoraša podnijelo dvije prijave za ratni zločin

DRUŠTVO logoraša srpskih koncentracijskih logora (DLSKL) podnijelo je danas Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru dvije kaznene prijave za ratni zločin protiv zarobljenika tijekom srpske agresije na Vukovar 1991., jednu protiv skupine negdašnjih zapovjednika bivše JNA, među kojima i makedonskog generala Miroslava Stojanovskog, a drugu protiv osoba koje optužuju za ubojstva u Veleprometu.

Predsjednik Društva Danijel Rehak izvijestio je o tome na današnjoj konferenciji za novinare i rekao da je Udruga u prijavama navela imena svih za koje znaju da sudjelovali u zločinima, bez obzira na to jesu li već procesuirani ili nisu.

Prvu kaznenu prijavu Društvo logoraša podnijelo je protiv negdašnjih zapovjednika bivše JNA Veselina Šljivančanina, Nebojše Pavkovića, Mile Mrkšića, Milana Stupara, Miroslava Stojanovskog, Borče Karanfilova i nepoznatih osoba zbog počinjena ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Po riječima predsjednika HDLSKL-a Rehaka bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora ogorčeni su odlukom Županijskoga državnog odvjentištva u Vukovaru da odustaje od kaznenog progona načelnika Makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog.

Županijsko državno odvjetništvo u predistrazi nije pronašlo osnove za kazneni progon makedonskog generala Stojanovskog, kojeg, kako je rekao 27. siječnja državni odvjetnik Božidar Piljić, nije bilo moguće povezati s optužbama Društva logoraša i napisima u medijima.

"Zakonodavna, izvršna i sudska vlast u Hrvatskoj nisu neoviosne jedna o drugoj, već djeluju jedinstveno, što je pokazao i slučaj generala Stojanovskog", rekao je Rehak, dodavši kako se bivši logoraši kao hrvatski branitelji "nisu borili za dogovornu, nego pravnu hrvatsku državu".

"Nikada nismo ni tvrdili da je Stojanovski osobno počinio ratni zločin u srpskoj agresiji na Vukovar 1991., ali ga smatramo odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za nestanak deset hrvatskih branitelja pošto su ih na tzv. Ristićevu salašu u studenom 1991. zarobili pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Stojanovski", rekao je predsjednik vukovarsko-srijemske organizacije HDLSKL-a Zdravko Komšić.

Po njegovim riječima "smiješno je da se Stojanovskog ne tereti po zapovjednoj liniji dok se istodobno po takvoj optužbi terete hrvatski generali u Haagu".

U drugoj kaznenoj prijavi navedena su imena stotinjak osoba koje Društvo logoraša optužuje za ratni zločin počinjen u Veleprometu u Vukovaru, u koji su nakon pada grada dovođeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Rehak je rekao da se po neslužbenim podatcima oko 700 njih vode poginulim i nestalima.

Naveli su da su na popisu na toj kaznenoj prijavi, među inima, imena sadašnjeg vukovarsko-srijemskog dožupana Mirka Jagetića, vijećnika u Gradskom vijeću Željka Bulića, bivšeg pomoćnika ministra pravosuđa Radovana Majskog te, primjerice, Ivanke Savić, koja je za ratni zločin u Veleprometu osuđena i izdržava zatvorsku kaznu.

Pročitajte više