Država godišnje troši 120 milijardi kuna, a osječka bolnica mora tražiti donacije za obnovu

Foto: KBC Osijek

HRVATSKI građani - porezni obveznici - ove će godine u državni proračun uplatiti oko 110 milijardi kuna. Istovremeno država će potrošiti oko 120 milijardi. Prosječan radnik zbog visokog poreznog opterećenja pola godine radi za državu.

Usprkos svim tim milijardama koje država otme radnicima i poduzećima, Kliničko bolnički centar Osijek, koji je nedavno stradao u nevremenu, prisiljen je tražiti donacije građana kako bi sanirao štetu.

"Poštovani,

ukoliko ste voljni pomoći Kliničkom bolničkom centru Osijek doniranjem proizvoda, usluga ili radova vezanim za saniranje štete prouzročene olujnim nevremenom dana 27. lipnja 2016. godine, molimo Vas da na adresu Kliničkog bolničkog centra Osijek - Ravnateljstvo KBC Osijek, Josipa Huttlera 4 pošaljete ispunjeno pismo namjere kako bi se donacija mogla realizirati", objavilo je KBC Osijek na svojim stranicama.

Ovo je objavljeno dva dana nakon što je bolnicu posjetio ministar zdravlja Dario Nakić.

Olujno nevrijeme uništilo je dio krova bolnice, došlo je do poplave, koja je uništila podove. Bolnica je u derutnom stanju, bez klima uređaja, a ukupna šteta procjenjuje se na više od pet milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare održanoj prošlog tjedna Nakić je rekao da je elementarna nepogoda razotkrila realnost da je KBC Osijek u derutnom stanju, te da je "teško zamisliti da na neurologiji postoje sobe sa sedam loših bolničkih kreveta, nema klime u dječjim hematološkim odjelima u kojima svugdje uz to curi voda".

Nakon toga krenula su obećanja o ulaganjima u obnovu bolnice, u koja je teško povjerovati, ako se od građana traži pomoć za sanaciju štete od pet milijuna kuna.

"Ovdje ništa novog nije napravljeno godinama, ali unatoč teškom stanju i dubiozama u zdravstvu u potpunosti će se sanirati šteta, ali i početi rješavati problemi kako bi se osiguralo dostojanstveno liječenje u Osijeku. Za novi Objedinjeni hitni prijem bit će osigurano 30 milijuna kuna, za nove dnevne bolnice kirurgije 50 milijuna, a kada se tome doda 15% sredstva koje bi za to trebala imati lokalna samouprava dolazimo do brojke od 95 milijuna kuna", izjavio je ministar zdravlja.

Hrvatski građani koji se liječe u derutnim bolnicama, i koje se poziva da svojim donacijama saniraju štetu nakon nevremena, osim što svake godine u proračun uplate 110 milijardi kuna, plaćaju i zdravstveno osiguranje.

Prihodi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ove godine iznosit će oko 22 milijarde kuna, što znači da su građani u posljednjih 10 godina za zdravstvo izdvojili oko 200 milijardi kuna.

Pročitajte više