Država otima novac humanitarcima koji kupuju skupe uređaje i daju ih bolnicama

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Hrvoje Jelavić

KAD god se pokreće humanitarna akcija za bolesnu djecu, građani odmah reagiraju i uplaćuju donacije, što smo imali prilike vidjeti i u slučaju Mile Rončević.

Država porezima otima novac bolesnoj djeci

No ono što većina velikodušnih donatora ne zna je da država naplaćuje PDV kad humanitarne udruge kupuju skupe medicinske uređaje i ostale stvari za državne bolnice. Iako se donacije daju u državni zdravstveni sustav, država se ne odriče poreza. O tome smo razgovarali s predsjednicama humanitarnih udruga koje su nam rekle kako ih žaloste takvi potezi jer država tako direktno uzima od bolesne djece.

Ljiljana Vuletić, predsjednica udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Ljubav na djelu", smatra da bi se banke trebale odricati naknada kad netko uplaćuje donacije za bolesnu djecu, no progovorila je o još jednoj nevjerojatnoj činjenici - država, naime, naplaćuje PDV na medicinske uređaje koji su kupljeni novcem iz donacija za potrebe bolnica i liječenje kako djece, tako i odraslih.

Kupili uređaj za gotovo pola milijuna kuna i donirali ga bolnici, a država im uzela gotovo 100,000 kuna

"Mi smo nedavno nabavili neurokirurški uređaj za Rebro. Razne tvrtke su donirale našoj udruzi novac za kupnju intraoperativnog ultrazvuka za neurokirurgiju koji je koštao 495.000 kuna. PDV za taj uređaj nas je stajao 99.000 kuna. Uz to smo kupili i držač za neurokirurške operacije za bebe i djecu koji je koštao 133.000, a PDV je iznosio 26.000 kuna. Dakle, ta donacija je išla natrag u bolnički sustav, dali smo je državi. I onda smo još dodatno morali dati državi novac za porez. Nama bi bilo od velike važnosti da smo oslobođeni PDV-a u tim slučajevima jer bismo za cijenu poreza mogli puno više toga donirati i priskrbiti našim pacijentima. 25 posto je veliki iznos i država bi ga se trebala odreći, kao i banke novca za naknadu, a sve u korist oboljele djece", rekla je za Index Ljiljana Vuletić.

Navodi i kako građani trebaju dobro paziti kod humanitarnih akcija na čiji račun se uplaćuje.

"Kupila sam za Rebro dva dječja stolića za hranjenje i na to sam platila PDV"

"Trebaju uplaćivati na račun koji je otvoren za provođenje humanitarne akcije jer tako ne nastaju zavrzlame, budući da su ti računi podložni propisima i kontroli", rekla je Vuletić.

Razgovarali smo i s predsjednicom udruge Jak kao Jakov, Ivančicom Rubido. Ta udruga postoji već osam godina i prikupljaju novac izrađujući suvenire, za koje, pak, materijale sami kupuju i na njih isto plaćaju PDV. Njihova udruga pomaže 300 obitelji bolesne djece koja se liječe na onkološkim odjelima, a uz to kad imaju novca, kupuju i potrebne stvari za bolnice, na što također plaćaju PDV. Za sve ove godine uspjeli su prikupiti 2,3 milijuna kuna i tim novcem pomoći bolesnoj djeci.

"Kako uspijemo prikupiti novac, tako ga raspodijelimo na bolnice Rebro i Klaićevu. Kupila sam za Rebro dva dječja stolića za hranjenje i na to sam platila PDV. I ne samo to, ja kupujem materijal za radionice, sav rad je volonterski, moram kupiti materijal, kupujem ga kao i svi ostali, isto se podliježe PDV-u. Nas nijedno ministarstvo nikad nije financiralo, najviše donacija prikupimo prodajom suvenira koje sami izradimo. Imamo 200 volontera koji ih izrađuju i iza nas je 2000 volonterskih sati. Godišnje izradimo par tisuća kuglica i sav materijal sami kupujemo i na njega plaćamo porez. Prodajemo te suvenire po raznim štandovima i tri godine smo bili i na Božićnom sajmu u Beču i tamo smo imali štand pored austrijske bolnice. Oni nisu mogli vjerovati da mi to izrađujemo i prodajemo da bismo donirali bolnici i bolesnoj djeci. Njima sve proizvode za prodaju na štandu daruju brojne firme", ispričala nam je Ivančica Rubido.

Kaže da je udruzi prioritetni cilj skupiti novac kako bi pomogli obiteljima oboljele djece koja su na liječenju u bolnici.

"Roditelj koji ima bolesno dijete je sav u problemima, često ostane bez posla, a treba plaćati svaki dolazak u bolnicu pogotovo ako su iz drugog grada", rekla nam je.

Osvrnula se i na naknade koje banke uzimaju od građana koji doniraju novac.

"Na svaku uplatu donacija iz inozemstva banka nam naplati naknadu od 50 kuna"

"Mi imamo otvoren račun u Erste banci koja nas je oslobodila naknada tako da svima preporučujemo da uplate preko te banke da se ne plaća naknada. No ako uplaćuju iz neke druge, onda im banke uzmu i mislim da bi se sve banke trebale odreći tih naknada kad se uplaćuje novac za bolesnu djecu kako bi cjelokupni iznos donacije išao tamo gdje treba - djeci."

Predsjednica udruge Dajmo im šansu, Marijana Pavlović, za Index je rekla da je najveći problem kad im pristižu donacije iz inozemstva jer banke, kaže, tad naplaćuju udruzi 50 kuna naknade za svaku inozemnu donaciju jer su proknjižile uplatu.

"Kad nam netko, recimo, plati pet eura, onda smo mi u minusu jer razlika nama ide kao minus. Mi na kraju moramo još platiti oko 15 kuna. U ovako malim udrugama kao što je naša, svaka kuna nam znači jer ne raspolažemo velikim sredstvima. Zapravo, doslovce se borimo za svaku kunu i još nam i to uzimaju, kao i prevelike naknade za vođenje računa, ali, naravno, to nikog nije briga i samo u izdvojenim slučajevima se prave iznimke", rekla je Mirjana Pavlović.

Index je poslao upit Poreznoj upravi. Pitali smo ih zašto naplaćuju PDV na medicinske uređaje koji se doniraju hrvatskim bolnicama, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Što se tiče banaka i naknada, pogledajte što su nam banke odgovorile u vezi naknada na donacije za Milu Rončević.

Pročitajte više