Državni odvjetnik: Na temelju obdukcijskog nalaza ne može se zaključiti točan uzrok smrti štićenika Centra Stančić

OPĆINSKI državni odvjetnik u Dugom Selu Dražen Diklić izjavio je danas da se na temelju obdukcijskog nalaza ne može zaključiti koji je točan uzrok smrti troje štićenika Centra za rehabilitaciju Stančić.

Troje štićenika Centra Stančić umrlo je u noći 10. na 11. ožujka, dok ih je 113 imalo želučane tegobe, a prvo se pretpostavljalo da su umrli zbog trovanja hranom.

"Večernji list" objavio je danas, pozivajući se na nalaze obdukcije, da je troje štićenika "po svemu sudeći" umrlo od sedativa i laksativa, a ne od trovanja hranom.

U obdukcijskim nalazima, koje je 7. srpnja zaprimio zagrebački Županijski sud, navodi se da je u biološkim tekućinama i tkivima umrlih pronađena prisutnost psihosedativa i vazoaktivatora, te da su štićenici umrli od krvareće upale debelog i tankog crijeva, tvrdi taj dnevnik.

Diklić je Hini potvrdio da su obdukcijom pronađeni medikamenti kod umrlih štićenika ali, kako kaže, to još ne znači da su oni i uzrok smrti.

"Na temelju obdukcijskih nalaza troje štićenika ne može se zaključiti točan uzrok njihove smrti", ističe Diklić.

U nalazima se navodi da su štićenici umrli od upale tankog i debelog crijeva, ali ne i što je bio uzrok toj upali.

Stoga je Državno odvjetništvo krajem lipnja od zagrebačkog Županijskog suda zatražilo provođenje istražnih radnji, odnosno sudsko medicinsko vještačenje uzroka smrti u Zavodu za sudsku medicinu i dijagnostiku.

Diklić je rekao da nalaz liječničkog vještačenja očekuje uskoro, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim koracima, odnosno o mogućem kaznenom progonu odgovornih.

Željka Sedinić, privremena ravnateljica Centra Stančić, potvrdila je Hini da je Centar dobio nalaze obdukcije, no odbila ih je komentirati, pozivajući se na odluku Upravnog vijeća da se do daljnjeg ne daju izjave vezane uz taj slučaj.

Pročitajte više