Državni proračun već nakon pet mjeseci u deficitu od 7,2 milijarde kuna!



HRVATSKA je u prvih pet mjeseci 2011. godine potrošila 49,57 milijarda kuna iz proračunskih sredstava. U proračun se istom razdoblju slilo 42,39 milijardi kuna, što znači da smo već nakon manje od pola godine bili u deficitu većem od 7 milijardi kuna.

Prema podacima Ministarstva financija, koje prenosi Novi list, država je najviše trošila na mirovine, plaće, zdravstvo, socijalnu skrb i subvencije. Samo na mirovine, koje su bile najveći proračunski izdatak, otišlo je 14,533 milijardi kuna.

Dodatnih 12,887 milijardi kuna potrošeno je na plaće u javnom sektoru, oko 8 milijardi kuna potrošilo se na zdravstvo, a oko četiri milijarde kuna na socijalnu skrb. Dodatne tri milijarde kuna potrošeno je na subvencije poljoprivredi i Hrvatskim željeznicama.

Iz ovih podataka proizlazi da je na mirovine, plaće, zdravstvo, socijalu i subvencije potrošeno 42,378 milijardi kuna, odnosno 85 posto proračunskih sredstava koja su ukupno utrošena u prvih pet mjeseci ove godine. A s obzirom da je oko milijardu prikupljenih kuna iz proračuna otišlo HAC-u i HC-u na ime naknade za ceste, ispada da država iz sredstava koja su se slila u proračun ne može pokriti niti ove osnovne troškove!

Ne pomaže niti podatak da je proračunska potrošnja s obzirom na isto razdoblje prošle godine smanjena za oko 400 milijuna kuna. Manji je, naime, i priliv sredstava u proračun, i to za oko milijardu kuna.

Pročitajte više