Državni zavod za statistiku: Porasla vrijednost građevinskih radova

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

VRIJEDNOST građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63.3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9.6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u trećem kvartalu ove godine ukupno su bili vrijedni 8.8 milijardi kuna, od čega se 6.1 milijarda odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2.7 milijardi kuna na radove s podizvođačima. Vrijednost novih narudžbi u trećem tromjesečju iznosila je 9.9 milijardi kuna, od čega se 4.5 milijardi odnosi na zgrade, a 5.4 milijarde kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 64.7 posto izvedeno je na novogradnjama, a 35.3 posto su ostali radovi. Istovremeno je 47.6 posto radova izvršeno na zgradama, a 52.4 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Radovi u prvih devet mjeseci vrijedni preko 25 milijardi kuna

Podaci DZS-a o prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima porasla za 10.1 posto, a vrijednost novih narudžbi za 24.3 posto.

Tako su građevinski radovi u prvih devet mjeseci ove godine bili ukupno vrijedni 25.3 milijarde kuna, od čega se 17.7 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 7.6 milijardi kuna na radove s podizvođačima. Vrijednost novih narudžbi u prvih devet mjeseci iznosila je 24.1 milijardu kuna, od čega se 11.9 milijardi odnosi na zgrade, a 12.2 milijarde kuna na ostale građevine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više