DSV produljio suspenziju sutkinji I. Domić i sucu B. Vilušiću

Supetarskoj sutkinji Ivani Domić i crikveničkom sucu Boži Vilušiću Državno sudbeno vijeće (DSV) produljilo je danas suspenziju za još tri mjeseca.

Dvoje općinskih sudaca, protiv kojih je pokrenut stegovni postupak zbog zlouporabe položaja, ranije je već bilo privremeno udaljeno s dužnosti na tri mjeseca, no kako je taj rok prošao DSV je suspenziju produljio.

"U tim stegovnim predmetima nije došlo do nikakve promjene, odnosno razlozi zbog su ranije suspendirani i dalje postoje, pa im je DSV produljio privremeno udaljenje s dužnosti", kazao je Hini predsjednika DSV-a Milan Gudelj, nakon sjednice na koju novinari nisu bili pozvani.

Na upit zašto je sjednica održana iza zatvorenih vrata, Gudelj je kazao kako su "rješavali samo neke rutinske stvari" za koje je ocijenjeno da nisu interesantne javnosti.

Novu sjednicu DSV-a na kojoj će, kako se neslužbeno doznaje, na dnevnom redu biti stegovni postupci protiv Ivane Domić te predsjednika i suca Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, predsjednik DSV-a najavio je za 5. svibnja.

Protiv sutkinje Domić stegovni postupak je pokrenut nakon što je splitska policija protiv nje podnijela više prijava, a tužiteljstvo pokrenulo kazneni postupak zbog sumnje da je pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču, odnosno zlouporabila položaj i ovlasti. Njezini branitelji nedavno su najavili da će tražiti saslušanje 90-ak svjedoka pred DSV-om.

Sudac Josipović je na zahtjev USKOK-a od veljače pod sudskom istragom zbog primanja mita, a predsjednik Županijskog suda u Sisku Danko Kovač u međuvremenu je od DSV-a zatražio stegovni postupak protiv njega.

Sudac Vilušića pred DSV-om je osumnjičen za neuredno obnašanje sudačke dužnosti, a pred riječkim Županijskim sudom za zloporabu položaja i ovlasti jer je u brojnim zemljišno-knjižnim predmetima navodno pogodovao strankama da nezakonito dođu do vrijednih nekretnina. On je trenutno pritvoren u riječkom zatvoru.

Od DSV-a se traži da troje sudaca razriješi dužnosti.

(Hina) xso yso

Pročitajte više