Dubai neće plaćati dug svojih zaduženih kompanija



OZBILJNO zadužena državna tvrtka iz Dubaija, Dubai World, sama je odgovorna za svoj dug, i njega ne garantira vlada tog emirata, rekao je danas glavni financijski dužnosnik Dubaija.

Zbog problema u kojima se našla jedna od najvećih tvrtki Dubaija danas su burzovni indeksi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabilježili rekordni pad. Glavni dubajski burzovni indeks pao je za sedam, a glavni burzovni indeks Abu Dabija za osam posto.

Nema garancije

Razlog lošem stanju na burzama je najava konglomerata Dubai World, koji je u srijedu objavio kako će tražiti barem pola godine za otplatu svog zapanjujućeg duga teškog 60 milijardi dolara. To predstavlja veći dio duga cijele države, koji iznosi 80 milijardi dolara, a prijeti mogućim bankrotom Dubaija i ponovnim raspirivanjem ekonomske krize.

Ukoliko je tržište čekalo umirujuće signale od vlade malog, ali bogatog emirata, danas su se iznenadili. "Dubai World formiran je kao nezavisna tvrtka. Točno je da je vlada njen vlasnik, ali zbog širokog raspona djelatnosti tvrtke i različitim oblicima rizika kojima je izložena, od početka je jasno kako vlada ne garantira njen dug", rekao je ravnatelj Odjela za financije Dubaija, Abdulrahman al-Saleh.


"Stoga je od početka bilo jasno da je poslovanje tvrtke utemeljeno na tom načelu", dodao je.

Bez jasnih signala

Al-Salehovi komentari prvi su javni istup vlade Dubaija od prošlog tjedna, kad je objavljeno da je Dubai World tražio odgodu otplate duga. Investitorima je najveći problem upravo neizvjesnost oko toga kako će vlast pristupiti krizi.

Većina tvrtki čije su dionice danas prodavane na burzi Dubaija danas su zabilježile velike gubitke. Tržište nije doseglo kritični minus od 10 posto nakon kojeg bi burza prestala s radom najviše zbog toga što velik broj tvrtki nije trgovao dionicama.

Azijske burze danas su se oporavile nakon lošeg kraja prošlog tjedna kojeg je uzrokovala najava o mogućem bankrotu emirata, dok su europske burze zabilježile lagani pad.

Pročitajte više