Dubrovnik: komemoracija Stevanu Dedijeru

U povodu smrti Stevana Dedijara, fizičara, novinara, diplomata večeras je u palači Sponza u Dubrovniku održana komemoracija. L

Uz rodbinu na komemoraciji su se okupili brojni prijatelji i poznanici tog uglednog znanstvenika koji je posljednjih desetak godina svoga života proveo u Dubrovniku.

Od Stevana Dedijera, čovjeka iznimno zanimljivog životnog puta, oprostili su se sin Miki i kćer Danica, a u ime prijatelja i kolega dr. Ivica Prlender, ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i prof.dr. Zdravko Bazdan, profesor na dubrovačkom Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu.

Stevan Dedijer rodio se 1911. godine u Sarajevu, obrazovao se na Collegio Internazionale u Rimu i Sveučilištu Princeton u SAD-u gdje je stekao diplomu iz teoretske fizike. Bio je osnivač je i direktor Research Policy Institute, te studija business inteligence na ekonomskom institutu u Lundu. Stevan Dedijer bio je saveznički padobranac u II. svjetskom ratu, novinar, diplomat i jugoslavenski disident. Kao uvjeren demokrat i humanist snažno se angažirao protiv srpske agresije i za osamostaljenje Hrvatske.

Preminuo je u Dubrovniku 13. lipnja.

(Hina) xhš ymć

Pročitajte više