Dubrovnik: NATO-ov SEMINAR o djelovanju u katastrofama

U suradnji s NATOovim Euroatlantskim centrom za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC), a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, danas je u dubrovačkom hotelu Excelsior počeo seminar na temu "Lekcije naučene u operacijama i vježbama Euroatlantskog centra za koordinaciju djelovanja u katastrofama". L

U radu tog skupa sudjeluje 120 predstavnika iz 30 zemalja članica NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.

Seminar je otvorio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić koji je, među ostalim, kazao kako je Hrvatska imala dovoljno prilika sama shvatiti važnost pomoći u situacijama kad pojedinu zemlju pogode katastrofe. Stoga smo zahvalni, kazao je Katić, zbog mogućnosti sudjelovanja u vježbama Euroatlantskog centra u Ukrajini, Rusiji, Uzbekistanu i Rumunjskoj, jer smo ta iskustva već imali prigodu praktično primijeniti.

Zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za područje civilnog planiranja u katastrofama Stephen Orosz ocijenio je da je Hrvatska od početka vrlo aktivna u Partnerstvu za mir. Dobivanje domaćinstva za održavanje takvog seminara pokazuje da NATO Hrvatsku smatra ravnopravnim partnerom te da je to još jedan korak prema ulasku Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a, rekao je.

Orosz je također dodao kako će tema na skupu biti i "Novi rizici i izazovi u budućnosti", čime se NATO intenzivno bavi, a to će, uz pitanja vezana uz opasnosti od terorizma, biti i tema NATO-ova summita u Istanbulu s posebnim naglascima na Afganistan i Balkan.

Euroatlantski centar za koordinaciju djelovanja u katastrofama predstavlja tijelo unutar NATO-a mjerodavno za suradnju članica Euroatlantskog partnerskog vijeća u uklanjanju posljedica katastrofa država.

Tijekom rada seminara obradit će se zaključci s dosadašnjih vježbi, a trebali bi poslužiti kao odrednice budućega djelovanja radi unaprjeđenja djelovanja u kastrofama, kako bi pružanje međunarodne pomoći u takvim okolnostima bilo što djelotvornije i uspješnije.

(Hina) xhšpa xln

Pročitajte više