Duknovićevo djelo uskoro u Hrvatskoj

HRVATSKA će uskoro postati vlasnikom još jednog vrijednog djela, reljefa "Bogorodice s djetetom" (53,7x 38 cm) Ivana Duknovića, jednog od vodećih kipara visoke rensanse, rođenog u blizini Trogira, najavio je danas ministar kulture Božo Biškupić.

Otkup tog reljefa državu će stajati 250 tisuća funti (oko 2.725.000 kuna) od čega će 600 tisuća kuna odvojiti Muzej grada Trogira, a ostatak novca namirit će se iz pričuvnih sredstava Vlade RH.

Duknovićevo djelo se prije nekoliko tjedana pojavilo u prodaji u londonskoj Galeriji Daniela Katza, specijaliziranoj za stariju europsku skulpturu, a na Duknovićev reljef upozorila je povjesničarka umjetnosti Flora Turner Vučetić iz hrvatskog veleposlanstva u Londonu.

Na temelju izravnog uvida, koje je nalogom Ministarstva kulture obavljeno u Londonu, potvrđena je atribucija Duknovićeva reljefa koju su postavila dvojica stručnjaka za renesansno kiparstvo Anthony Radcliffe iz Victoria and Albert Museuma i Giancarrlo Gentilini sa Sveučilišta u Padovi.

U izvornost Duknovićeva djela uvjerila su se i dvojica hrvatskih stručnjaka - akademik Igor Fisković i voditelj Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić koji su također u Londonu obavili ekspertizu reljefa.

Hrvatski povjesničari umjetnosti izrazili su zadovoljstvo što će Duknovićevo djelo uskoro biti postavljeno u Muzeju grada Trogira gdje se već nalazi šest djela velikog majstora za kojega se smatra da je dotaknuo vrhove svjetske renesanse.

Naglasili su da je ovim činom spašeno jedno od vrjednijih djela hrvatske kulturne baštine, koje je moglo završiti u nekoj od privatnih kolekcija u svijetu.

Belamarić je podsjetio kako je Duknović ovih dana bio u središtu svjetske javnosti jer se njegov drugi reljef nalazi na grobnici pape Ivana Pavla II.

Gradonačelnik Trogira Vedran Rožić zahvalio je ministru Biškupiću, Belamariću i Fiskoviću na ovom velikom pothvatu i skorašnjem vraćanju Duknovićeva djela u njegov rodni Trogir.

Pročitajte više