Dumančić: Dopuna istrage protiv Glavaša i ostalih svjedoči o slabim dokazima optužbe

MARIO KOVAČ, istražni sudac Županijskog suda u Osijeku, u ponedjeljak je zakazao tri nova ročišta na kojim će biti ispitano 15 svjedoka optužbe koji navodno terete Glavaša i preostalih 6 osoba osumnjičenih za umiješanost u ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991. u slučaju "selotejp".

Glavašev odvjetnik Marko Dumančić u razgovoru za Index kaže kako današnji Kovačev potez predkazuje mogućnost da Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je i pokrenulo istražni postupak protiv Glavaša i ostalih, nema dovoljno kvalitetnih materijala koji bi osigurali podizanje čvrste optužnice protiv osoba osumnjičenih za ubojstva Srba u slučaju "selotejp".

Upitan da prokomentira zakazivanje novih ročišta, zakazanih za 22., 27. i 29. ožujka, Dumančić navodi kako je u svojoj ranijoj odvjetničkoj praksi naučio da provođenje dopune istrage najčešće znači da optužba nema čvrste dokaze koji bi poduprli njene navode protiv osumnjičenika, te kako takve optužnice najčešće lako "padaju u vodu".

Iako se tijekom dana nalazio u Metkoviću, Dumančić je od kolega u Osijeku usmeno obaviješten o novim ročištima na kojima će prema njegovim saznanjima, biti saslušani svjedoci optužbe koji bi pred istražnim sucem trebali dopuniti iskaze.

Dumančić navodi kako mu nije poznat datum donošenja odluke o tome hoće li protiv Glavaša i ostalih osumnjičenih iz slučaja biti podignuta optužnica, međutim tvrdi kako je za suđenje, jednako kao i za istražni postupak, Glavaševa obrana potpuno spremna.

Prema njemu, sve navedeno svjedoči u korist tezi da Državno odvjetništvo nema dokaze koji bi ozbiljno teretili Glavaša, a što će pokazati i sudski proces, naravno ako do njega dođe. Dumančić je naime svjestan da je sudski postupka protiv Glavaša pokrenut i za slučaj "garaža", iako je Glavašev odvjetnički tim bio uvjeren kako optužba nema dovoljno dokaza koji bi sačinjavali ozbiljnu optužnicu.

"Mi očekujemo odluku suda i otvaranje bitke u sudnici, međutim spremni smo na jaku borbu kojom ćemo porušiti dokaze optužbe. Činjenica je da krucijalni svjedoci u slučaju, niti jedan od njih, nisu izravno teretili Glavaša za zločine za koje se nad njim provodi istraga" - kazao je Dumančić.

Što se tiče samog Glavaša, Dumančić navodi kako je njegov branjenik "medicinski dosta dobro", te da se nad njime i dalje provodi ambulantno liječenje. Obrana i dalje drži stav kako se Glavaš za sada ne bi trebao pojavljivati u javnosti, a kao glavni razlog navodi poštedu Glavaša od izlaganju dodatnom stresu.

Osim ambulantnog liječenja Glavaš se nalazi pod stalnom kontrolom medicinskih specijalista koji trebaju spriječiti da se osumnjičeni saborski zastupnik ne vrati u stanje šoka u koje je zapao nakon što potkraj listopada prošle godine počeo štrajk glađu kojim je izborio puštanje na obranu sa slobode.

Na kraju razgovora Dumančić je zaključio kako će na sudskom procesu novinari i "svi ostali" moći vidjeti tko su ljudi koji terete Glavaša, te će svatko moći čuti njihove iskaze i mjeru u kojoj oni optužuju Glavaša.

Istražni postupak za "selotejp" trajao je pet mjeseci, a sudac Mario Kovač završio ga je prije nepuna dva tjedna nakon čega je skupljeni materijal predao Županijskom državnom odvjetništvu.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Kovaču je kasnije predložilo dopunu istrage što je on prihvatio te je sazvao tri ročišta za dodatno ispitivanje 15 svjedoka.

Osumnjičene u slučaju se tereti za ubojstva deset osoba na obali Drave u Osijeku 1991. i pokušaj ubojstva Radomira Ratkovića koji danas živi u Srbiji.

I.K.
Foto: M.Č.

Pročitajte više