Dva sindikata zaposlenih u javnim službama ipak postigli sporazum s Vladom

HRVATSKA vlada objavila je danas priopćenje u kojem se navodi da su predstavnici Sindikata u Hrvatskom mirovinskom osiguranju i Sindikata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zaključili sporazum s Vladom kojim su ugovorili da će se od 1. travnja 2009. godine primjenjivati osnovica za obračun plaća iz 2008. godine.

To znači da su spomenuta dva sindikata zaposlenih u javnim službama pristali na ponudu Vlade koju su u ponedjeljak odbili, unatoč tome što su njihovi sindikalni kolege iz državnih službi na Vladin prijedlog pristali još istog dana.

Vlada danas izvještava kako je u njeno ime sporazum potpisala potpredsjednica Jadranka Kosor, dok je isto u ime Sindikata zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju to učinio predsjednik sindikata Marijan Prišlin, a u ime zaposlenih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Boris Pleša.

Sporazumom je utvrđeno da će se u trenutku službene objave rasta realnog BDP-a na međugodišnjoj razini od dva i više posto za dva uzastopna tromjesečja, automatski početi primjenjivati osnovica za obračun plaća iz siječnja 2009. godine.

Vlada je sporazumom preuzela obvezu da nakon smanjenja osnovice od 1. travnja 2009. godine neće smanjivati osnovicu do kraja ove godine za obračun plaća za službenike i namještenike u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Ove su odredbe sporazuma jednake onima na koje su u ponedjeljak prihvatili predstavnici sindikata u državnim službama.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više