Dvodnevni seminar psihotrauma i rehabilitacija u zajednici

MEĐUNARODNI dvodnevni stručni simpozij pod nazivom "Psihotrauma i rehabilitacija u zajednici" u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata započeo je jutros u Zagrebu, a cilj mu je stručna razmjena iskustava psihijatara i psihologa u radu s psihotraumatiziranim osobama i njihovoj reintegraciji u društvo.

Otvorivši skup, ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić, rekao je kako je za Ministarstvo branitelja u posljednje vrijeme najčešća asocijacija vezana za bolest postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kod hrvatskih branitelja. Prije šest do sedam godina pojam PTSP-a bio je gotovo nepoznat, a danas privlači veliku pozornost, rekao je Pančić.

Naveo je da je prema najnovijim podacima Ministarstvo branitelja od stupanja na snagu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, na temelju te bolesti zaprimilo 4860 zahtjeva za stjecanje statusa Hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Pančić je naglasio da se slaže s mišljenjem struke kako dijagnoza PTSP-a nije doživotna dijagnoza, da je izlječenje moguće, te se zauzeo za vraćanje branitelja koji boluju od te bolesti u radno okruženje.

Skup je potom nastavljen stručnim predavanjima o problematici psihotraumatiziranih osoba.

Uz domaće predavače na seminaru gostuju i stručnjaci iz Švicarske, Velike Britanije, Norveške i Izraela.

Sudionicima seminara i novinarima predočeni su stavovi Stručnog savjeta za provedbu Nacionalnog programa psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata.

Savjet je mišljenja da PTSP nije doživotna dijagnoza iako u javnosti postoji vjerovanje da je bolest neizlječiva.

Savjet smatra da je veći dio oboljelih od PTSP-a zadržao radnu sposobnost, a manji je izgubio, te da osobe sa smanjenom radnom sposobnosti nikako ne treba umiroviti jer je to najgore rješenje.
U stavovima savjeta se naglašava da se u Hrvatskoj dijagnoza PTSP-a koristila i za rješavanje socijalnog statusa i problema razvojačenih hrvatskih branitelja što je, navodi se, "nažalost dio struke i prihvatio".

Tako su politika i društvo "tjerali" branitelje u psihijatrijske ustanove po dijagnoze, navodi u stavovima Stručni savjet MHBDR-a za provedbu Nacionalnog programa psihosocijalne pomoći.

Pročitajte više