Dvoje djece suočeno s dvogodišnjom zatvorskom kaznom zbog trganja plakata s Erdoganom

Foto: Hina

U TURSKOJ je uhićeno dvoje djece, staro 12 i 13 godina, uz optužbu da su "uvrijedila turskog predsjednika" nakon što su potrgala njegove plakate s oglasnih ploča.

Rođaci identificirani inicijalima  R.Y. i R.T. suočeni su sa zatvorskom kaznom do dvije godine nakon što je njihov progon odobrilo ministarstvo pravosuđa.

> Braća u Splitu ogorčena situacijom u državi lijepila plakate protiv Josipovića pa ih privela policija

Dječaci su u prvom ispitivanju rekli da su plakate uzeli s namjerom da ih prodaju lokalnom trgovcu smećem. "Nas nije bilo briga čiji su to posteri, mi smo ih samo željeli ukloniti da bi ih prodali," rekao je R.Y..

Prije pokretanja postupka, ured lokalnog tužitelja u Diyarbakıru je zatražio i dobio dozvolu ministarstva pravosuđa jer tako nalaže zakon u slučaju optužbi zbog "difamacije turskog predsjednika".  

Tužitelji su također zatražili da se implementira članak 5. Zakona o zaštiti djece koji podrazumijeva savjetovanje s obitelji, osigurava da djeca pohađaju školu i da ročišta ne utječu na njihovo zdravlje.

Članak predviđa i smještaj maloljetnih prijestupnika u dom za djecu nakon jednogodišnjeg boravka u zatvoru za maloljetnike.

Prvo ročište je zakazano za 8. studeni, a odvjetnik za djecu, İsmail Korkmaz, kaže da su optužnice za "uvredu turskog predsjednika" nejasne i nedorečene i da je upitno jesu li rođaci uopće znali tko je na plakatima.

"Žalosne je vidjeti dvoje djece na sudu zbog trganja postera predsjednika," dodao je Korkmaz kritizirajući "neliberalno" tursko pravosuđe, prenosi Hurriyet Daily News.

Pročitajte više