Dvojica braće koji su studirali na MIT-ju za 12 sekundi ukrali 25 milijuna dolara

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Dvojica braće koja su studirala na uglednom Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) uhićena su prekjučer u SAD-u pod optužbama da su proveli najsuvremeniju prevaru kako bi ukrali kriptovalute u vrijednosti 25 milijuna dolara, a za to im je trebalo samo 12 sekundi.

Savezni tužitelji na Manhattanu rekli su da je prevara koju su počinili Anton Peraire-Bueno (24) i James Peraire-Bueno (28) prvi put predmet kaznene prijave u SAD-u, javlja CNN.

Svoju razrađenu pljačku, rekle su vlasti, izveli su 2023. godine. Stekli su, naime, pristup transakcijama koje su bile u tijeku realizacije i promijenili kretanja kriptovalute.

"Shema dovodi u pitanje integritet blockchaina"

"Shema koju su proveli dovodi u pitanje integritet blockchaina", rekao je državni odvjetnik Damian Williams.

Optužnica ih tereti za udruživanje radi elektroničke prevare, elektroničku prevaru i udruživanje s ciljem pranja novca. Anton Peraire-Bueno uhićen je u Bostonu, dok je James Peraire-Bueno uhićen u New Yorku.

Oba brata pohađala su Cambridge, MIT sa sjedištem u Massachusettsu, gdje su, prema tužiteljima, na studiju informatike i matematike razvili vještine i obrazovanje na koje su se oslanjali kako bi izvršili svoju prevaru.

U optužnici se navodi da su mjesecima planirali manipulaciju i promjene protokola koji se koriste za provjeru transakcija za uključivanje u Ethereum blockchain - bazu podataka koja bilježi svaku transakciju kriptovaluta.

Pročitajte više