Dvojica Talijana pokušala prokrijumčariti zaštićene vrste gusaka

GRANIČNA policija spriječila je jučer krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica otkrivši u automobilima dvojice Talijana 21 odstrijeljenu sivu gusku, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Ptice su pronađene u dva terenska automobila BMW dvojice Talijana, u dobi od 47 i 41 godine, sinoć oko 21,30 sati na graničnom prijelazu Bregana. U prvom automobilu pronađeno je 12 sivih gusaka, a u drugom devet.

Veterinarski inspektor utvrdio je da je riječ o zaštićenoj vrsti ptica, za koje dvojica Talijana nisu imali veterinarski certifikat, niti su ih prijavili carinicima.

Policija je utvrdila da su guske odstrijeljene na području Srbije i Crne Gore, no da ih Talijani nisu prijavili na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo. U policiji vjeruju da to nisu učinili jer je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjen prijevoz te vrste ptica preko teritorija Hrvatske.

Kriminalistička obrada nad dvojicom talijanskih krijumčara ptica se nastavlja.

Ove su godine zabilježena četiri veća slučaja pokušaja krijumčarenja zaštićenih ptica u kojima je kod krijumčara, većinom Talijana, pronađeno više od 3.800 zaštićenih vrsta ptica, vrijednih više od tri milijuna kuna.

Prema podacima Zavoda za ornitologiju HAZU-a ugrožena je gotovo polovica od 375 ptičjih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj. Četvrtina njih smatra se visoko ugroženim, dok se za samo 40 posto ptica ne smatra da su ugrožene.

Pročitajte više