DŽANKO PORUČIO GOTOVINI DA SE, POPUT NJEGA, SAM OBRANI PRED SUDOM

Umirovljeni general Hrvatske vojske Luka Džanko, protiv kojega je haško tužiteljstvo odlučilo ne podići optužnicu, u utorak je u razgovoru za Dnevnik Hrvatske televizije savjetovao odbjeglom generalu Antu Gotovini da učini kao i on i obrani se od optužaba Haškog suda.

"Ja sam danas sretan čovjek, jer sam slobodan građanin. Nemam više njikakvih obveza prema Haagu - obranio sam se sam, bez ičije pomoći", rekao je Džanko.

"Iskoristio bih ovu priliku i poručio mom prijatelju, generalu Gotovini, da se on manje tereti nego ja, jer su mene teretili za kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava, za ratne zarobljenike. Uspio sam se obraniti i savjetujem i njemu da će i on tako isto uspjeti i da ni od koga, baš ni od koga u Hrvatskoj ne očekuje pomoć", rekao je Džanko za HTV u komentaru vijesti da protiv njega ICTY neće podizati optužnicu.

Haško tužiteljstvo neće podignuti optužnicu protiv umirovljenog generala HV Luke Džanka, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik Nenad Boban, koji tvrdi da ga je o tome u srijedu izvijestilo tužiteljstvo.

"Tužitelj koji je u Zagrebu ispitivao generala Džanka nazvao me telefonom i rekao da Haško tužiteljstvo neće podići nikakvu optužnicu protiv mog branjenika", kazao je Hini Boban.

On smatra da je za takvu odluku Haškog tužiteljstva bila presudna detaljna obrana koju je Džanko, u svojstvu osumnjičenika za kršenje humanitarnog prava na južnom bojištu, u borbama kod Dubrovnika, gdje je on bio jedan od zapovjednika HV, dao istražiteljima Haškog suda krajem srpnja u Zagrebu.

Umirovljeni general 24. i 25. srpnja u zagrebačkom sjedištu ICTY-a dao je iskaz haškim istražiteljima koje je zanimao njegov ratni put od 1991. do 1993., odnosno njegovo, kako je nakon razgovora rekao sam Džanko, "konkretno djelovanje u BiH, točnije Hercegovini".

Džanko je sudjelovao i u akciji Maslenica, u Bljesku je zapovijedao Zbornim područjem Bjelovar, a njegove postrojbe oslobodile su Okučane. U Oluji je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever.

Pročitajte više