DZS: Nismo drugi po nezaposlenosti! Gori od nas su Estonija, Irska, Grčka...

DRŽAVNI zavod za statistiku (DZS) reagirao je na informaciju koja se jučer pojavila u hrvatskom medijskom prostoru, a prema kojem je po stopi nezaposlenosti od nas gora samo Južna Afrika. Informacija je preuzeta od portala Business Insider - Money Game, a kao izvor je navedeno istraživanje Međunarodne organizacije rada (ILO), koja je kao specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda objavila izvješće o globalnim trendovima o zapošljavanju.

"Pojedini mediji tvrde da su informaciju uzeli iz izvješća UN-a. Podatke vezane uz rad, zapošljavanje i nezaposlenost objavljuje ILO na svojim stranicama", prvi je prigovor Državnog zavoda za statistiku koji u svom priopćenju tvrdi:

"Radi objektivne informiranosti navodimo da je prema podacima Državnog zavod za statistiku, stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj prema anketi radne snage u trećem kvartalu 2010. godine iznosila 11,5 posto. Također navodimo da je prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u istom razdoblju - trećem kvartalu 2010. godine bila veća u sljedećim zemljama: Estonija (15,5 posto), Irska (13,9 posto), Grčka (12,4 posto), Španjolska (19,8 posto), Latvija (18,0 posto), Litva (17,8 posto), Slovačka (14,1 posto) itd".

Pročitajte više