Economist: Posljednja ubojstva pokazala da je Hrvatska i dalje balkanska zemlja

BRITANSKI list The Economist u svom posljednjem broju bavi se posljedicama ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića na Hrvatske europske ambicije. The Economist piše kako su ubojstva Pukanića i Ivane Hodak razotkrile mutno i nasilno podzemlje. Za Pukanića kažu da je bio daroviti novinar koji je djelovao u balkanskoj zoni sumraka u kojoj se susreću kriminalci, političari, obavještajci, novinari i odvjetnici kako bi zajedno poslovali. Navode da su mnogi biznismeni i političari bili na meti Nacionala, ali da također mnogi takvi nisu bili. The Economist spominje da je Nacional bio blizak predsjedniku Mesiću, dok ga drugi jaki tjednik Globus ignorira.

Hrvatska javnost bi pozdravila izvanredno stanje  i uhićenje tisuće osumnjičenih, kao što se dogodilo u Srbiji nakon ubojstva Zorana Đinđića 2003., ali umjesto toga premijer Ivo Sanader se odlučio na umjereniji pristup, piše britanski list.

Što se tiče nasilja i korupcije, Hrvatska dobro stoji kada se uspoređuje s ostalim zemljama u regiji poput Srbije i Bugarske, ali posljednja ubojstva su otkrile da je nešto trulo u srcu države koja je najpoznatija po ljepoti svoje obale, stoji u tekstu The Economista.

Navodi se i izjava hrvatske novinarke Ines Sabalić koja kaže da smo se uvijek pretvarali "da smo bolji od svih na Balkanu, a da smo sada vidjeli da smo samo bogatiji i imamo više sunca."

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više