Ekološka družba: Kopačkom ritu dodijeliti status nacionalnog parka

EKOLOŠKA družba "Prijatelji Kopačkog rita" osudila je to što je Vlada odbila da se Park prirode Kopački rit proglasi nacionalnim parkom, ocjenjujući na današnjoj konferenciji za novinare da je Vlada "donijela mišljenje na osnovi dezinformacija".

Tibor Mikuška, član Družbe, zaposlen u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu, rekao je među ostalim kako je njihov prijedlog da Kopački rit bude nacionalni park utemeljen, te da treba utjecati na promjenu mišljenja Vlade kako bi se u saborskoj proceduri Parku prirode Kopačkome ritu dodijelio status nacionalnog parka.

Dodao je kako ima odgovor Vlade u kojemu, među ostalim, stoji da bi nacionalni park zaustavio gospodarstvo na tom području te rad osječke luke. To sve nije točno, istaknuo je Tibor Mikuška, dodajući da bi i tamošnje stanovništvo, koje bi se među ostalim bavilo tradicionalnim ribolovom, imalo koristi.

Ustvrdio je da Park prirode Kopački rit najviše uništavaju Hrvatske šume, te Vojvodina šume i Srbija šume na lijevoj obali Dunava, koji nekontrolirano sijeku stabla jer granica nije utvrđena, premda je riječ o hrvatskom teritoriju. Problem je i lovstvo kojim gospodare Hrvatske šume, rekao je Tibor Mikuška, dodajući kako "svega toga ne smije biti ni u sadašnjem Parku prirode Kopačkome ritu ni u budućemu nacionalnom parku".

Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda ustvrdila je kako Park prirode Kopački rit nema uvjeta za status nacionalnog parka jer je to područje "urbanizirano i komercijalizirano uz postavljeni VIP-odašiljač u srcu Kopačkoga rita", te s obzirom na "dugogodišnju devastaciju jedne od najvećih močvara u Europi", koja bi bila još veća da se o njoj ne brinu šumari, lovci i športski ribiči.

Područje Kopačkog rita u prvome redu treba razminirati, a nakon toga može se razgovarati o njegovoj budućnosti i cjelokupnoj zaštiti eko-sustava, rekla je Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

(Hina) xvs ymć

Pročitajte više