Ekološke posljedice poplava Labe

POPLAVE Labe u kolovozu prošle godine ostavile su posljedice na organizmima koji žive u Sjevernom moru, tvrde njemački znanstvenici.

Poplave su u more donijele goleme količine pesticida koji su otrovali dagnje i iverke, priopćio je bremenski institut za polarna istraživanja i istraživanja mora Alfred Wegner.

U listopadu prošle godine znanstvenici su izmjerili povećanu koncentraciju štetnih tvari na ušću Labe, prenio je stručni časopis Bild der Wissenschaft. "Ubrzo nakon poplave pomoću biomarkera uočili smo patološke promjene u jetri životinja", istaknula je Angela Koehler-Guenter.

"Test je pokazao da su stanice tog središnjeg organa za detoksikaciju preopterećene, što za posljedicu može imati oštećenje jetre ili rak", upozorila je znanstvenica dodajući kako je utvrđena prisutnosti pesticida HCH i DDD.

Dokazano je da su promjene na stanicama tijekom sljedećih pet mjeseci bile sve veće, a neke vrste riba, poput iverka, nisu se oporavile. Znanstvenici pretpostavljaju da se to dogodilo zato što se štetne tvari gomilaju na morskom dnu.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više