Ekostožer "Gornje Primorje" odbija svaku mogućnost otvaranja odlagališta Kamena vrata

MJEŠTANI Gornjih Igrana, Brikve, Dugih Njiva i okolnih zaselaka, koji su sinoć osnovali Ekostožer "Gornje Primorje", danas su na lokaciji Kamena vrata na Biokovu održali prosvjedni skup, s kojega su javnosti uputili proglas kojim odbijaju svaku mogućnost da se na lokaciji Kamena vrata otvori odlagalište ocjenjujući neodgovornom ideju da se odlagalište Donja gora zamijeni novim na Kamenim vratima.

Neodgovornim drže i ponašanje Podgorana koji bi problem odlagališta s Donje gore prebacili samo nekoliko kilometara dalje.

Ako se bude ustrajalo na tome da se novi deponij preseli u novu rupu, Poglavarstvo grada Makarske ostat će zapisano kao poglavarstvo koje je napravilo štetu prirodi i ljudima, ocijenio je Siniša Rudelj iz Ekostožera "Gornje Primorje".

Po njegovu mišljenju, odlaganju smeća na Makarskoj rivijeri treba pristupiti odgovorno i u njegovo rješavanje uložiti velik novac. Makarsko primorje riješilo je sva pitanja infrastrukture, osim pitanja smeća, i krajnje je vrijeme da se tom problemu pristupi na drugi način. Ne može se to rješavati na način iznalaženja pojedinačnih rupa i privremenog odlaganja smeća u tim rupama, ocijenio je Siniša Rudelj.

Kako je rekao, odgovornost za problem smeća je na svim građanima, a prvenstveno na onima koji vode lokalnu upravu i samoupravu.

Problem smeća treba riješiti dugotrajno za idućih četrdesetak, pedeset pa i više godina koristeći svjetska dostignuća, a to traži veliko ulaganje, rečeno je na prosvjednom skupu na Biokovu.

Poglavarstvo općine Podgora na današnjem izvanrednom sastanku potvrdilo je da u prijedlogu prostornoga plana nema lokacije za odlagalište smeća na Kamenim vratima.

Pročelnik županijskog Ureda za prostorno planiranje Niko Mrčić danas je u Podgori rekao da ni sa kakvim službenim stajalištem u vezi s prostornim planom neće izlaziti u javnost dok se između svih općina Makarskog primorja ne usuglasi prostor za moguće odlagalište.

Pročitajte više