KORONAVIRUS U SVIJETU

EMA procjenjuje uporabu Pfizera za djecu u dobi od pet godina

Ilustracija: EPA

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) procjenjuje uporabu cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa kod djece od pet godina.

EMA je objavila da će analizirati podatke, uključivo rezultate iz studije koja je u tijeku, za cjepivo koje se distribuira pod nazivom Comirnaty. Ono je već odobreno za djecu stariju od 12 godina u SAD-u i EU.

Razmatra se uvođenje dodatnih doza za osjetljive skupine

Cjepivo u dvije doze, koje se temelji na novoj mRNA tehnologiji, proizvodi snažan imunološki odgovor u djece od 5 do 11 godina, pokazalo je kliničko ispitivanje na 2268 sudionika, objavila je tvrtka prošli mjesec. Pfizer i BioNTech predali su prošli tjedan podatke za Comirnaty za korištenje kod mlađe djece.

Uz cijepljenje djece, regulator i proizvođači cjepiva razmatraju dodatne doze za osjetljive skupine te naglašavaju potrebu jačanja proizvodnje i širenja pristupa cjepivu na što je više ljudi moguće.

EMA je također objavila da je odobrila dva nova proizvodna mjesta u talijanskim gradovima Monzi i Anagniju. Ta će dva mjesta proizvesti do 85 milijuna dodatnih doza za EU 2021., rekao je regulator. Pfizer i BioNTech su najveći opskrbljivači Europske unije cjepivom protiv korone.

Pročitajte više