Epidemije ospica na Madagaskaru i Filipinima. Na stotine mrtvih

Foto: 123rf/Wikipedia

NAJGORA epidemija ospica u posljednjih nekoliko desetljeća zahvatila je Madagaskar, otočnu državu u Indijskom oceanu.

Glavni tajnik ministarstva zdravstva izjavio je za CNN da je od listopada 2018. godine na Madagaskaru oboljelo više od 50.000 ljudi, a zabilježeno je više od 300 smrtnih slučajeva zbog te bolesti. Žrtve su uglavnom djeca.

Hasini Raharimandimby je u siječnju ove godine zbog zaraze ospicama u samo nekoliko dana umrlo troje djece.

Nije bilo cjepiva

"Nedostaju mi dani kada sam im nakon posla nosila slatkiše. Igrali smo se i hranili smo ptice pokraj naše kuće", rekla je.

Hasinina djeca bila su bolesna samo nekoliko dana. Stanje im se vrlo brzo jako pogoršalo i naposljetku su umrla. Nije ih mogla cijepiti kada je htjela jer nije bilo cjepiva.

"Ogorčena sam", rekla je. "Ne možete uvijek spriječiti smrt, ali majke bi trebale moći učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitile svoju djecu."

Procijepljenost manja od 50%

Sjedinjene Američke Države također se bore sa žarištima ospica, ali u SAD-u to nije toliko velik problem jer se većina djece ipak cijepi. No na Madagaskaru se liječnici bore s vrlo niskom razinom procijepljenosti.

Naime, njihovi zdravstveni djelatnici smatraju kako je na Madagaskaru procijepljenost djece manja od 50%, zbog loše uređenog i nedovoljno financiranog zdravstvenog sustava.

Epidemija na Filipinima

Vlasti na Filipinima, otočnoj državi u Jugoistočnoj Aziji, također su zabrinute zbog izbijanja žarišta ospica u raznim gradovima i naseljima, uključujući i glavni grad Manilu.

Od 26. siječnja ove godine zabilježeno je 1813 slučajeva ospica i 26 smrtnih slučajeva zbog te bolesti, piše BBC. Dakle, radi se o 74-postotnom povećanju obolijevanja od te virusne bolesti u odnosu na 2018. godinu.

Ospice mogu biti vrlo opasne za malu djecu i bebe te su vlasti zabrinute za 2,4 milijuna necijepljene djece.

Roditelji nisu htjeli cijepiti djecu

Roditelji, naime, u posljednje vrijeme nisu bili skloni cijepiti svoju djecu u državnim zdravstvenim centrima jer su čuli za prijavljene komplikacije povezane s cjepivom protiv denga groznice, Dengvaxia.

Liječnik Gundo Weiler, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na Filipinima, rekao je da je stopa procijepljenosti znatno ispod ciljanih 95% i da nastavlja padati.

U 2016. godini stopa procijepljenosti iznosila je oko 75%, ali je u 2017. pala na 60% te se vjerojatno dodatno smanjila 2018. godine.

"Kada dođe do komplikacija, moglo bi biti prekasno"

Francisco Duque iz filipinskog ministarstva zdravstva upozorio je kako komplikacije od ospica mogu biti smrtonosne i pozvao je roditelje da cijepe svoju djecu.

"Roditelji ne bi trebali čekati. Kada dođe do komplikacija, moglo bi biti prekasno", rekao je.

U početku se epidemija ospica pojavila samo u gradu Manili, ali se kasnije proširila i na druga područja na Filipinima. 

Alarmantno stanje u Europi

Broj oboljelih od ospica utrostručio se u Europi između 2017. i 2018. godine, piše BBC.

Tako se tijekom tog perioda u Europi ospicama zarazilo 82.596 osoba, što je najveći broj zabilježenih oboljenja u ovom desetljeću, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Više od 90% slučajeva zaraze tom virusnom bolesti pojavilo se u 10 europskih zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Grčku.

U Europi su u 2018. godini zbog zaraze ospicama umrle 72 osobe. U 2017. umrlo ih je 42. 

Europske zemlje s najvećim brojem zabilježenih slučajeva ospica od siječnja do prosinca 2018. godine su: Ukrajina (53.218), Srbija (5076), Izrael (2919), Francuska (2913), Italija (2517), Rusija (2256), Gruzija (2203), Grčka (2193), Albanija (1466) i Rumunjska (1087).

Problem na lokalnoj razini

"Slika iz 2018. jasno pokazuje da trenutni tempo povećanja stope imunizacije neće biti dovoljan da se zaustavi cirkulacija ospica", rekla je liječnica Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

"Podaci istovremeno ukazuju na iznimno visoku procijepljenost na regionalnoj razini, ali i rekordan broj oboljelih od ospica. To znači da niske razine imunizacije na lokalnoj razini još uvijek nude široko otvorena vrata širenju virusa", dodala je.

Simptomi

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Prosječno razdoblje inkubacije prije pojave simptoma je između 7 i 14 dana. 

Nakon perioda inkubacije obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj i upalu očne spojnice (konjunktivitis). 

Javlja se bol u grlu i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege, crveni osip. 

Epidemija u Hrvatskoj

Kao što smo već pisali na Indexu, tijekom prošle godine u Hrvatskoj smo imali nekoliko pojava žarišta oboljenja od ospica.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da su razine procijepljenosti djece protiv ospica u nekim našim južnijim krajevima, osobito u Splitu i Dubrovniku, pale na najniže razine u nekoliko posljednjih desetljeća. 

U Dubrovniku se tako bilježi pad s oko 95% na tek nešto više od 40% (u županiji na oko 65%), dok je za kolektivni imunitet, koji je potreban za brzi prekid širenja bolesti kako se ne bi zarazile osobe koje nisu cijepljene iz medicinskih razloga ili one kojima je imunitet oslabljen nekom drugom bolešću, nužno barem 93-95%. U tom gradu danas živi više od 2200 necijepljene djece od jedne do šest godina starosti, što je jako puno za grad od 40-ak tisuća stanovnika.

Veliki postotak roditelja ne bi cijepio svoju djecu

Većina ljudi u Hrvatskoj nema elementarno znanje o cijepljenju - kako ono funkcionira, što je kolektivna zaštita, koliko je učinkovito te koje su posljedice necijepljenja, a koje i kolike nuspojave cjepiva. 

O cijepljenju se nedovoljno uči u školama, a zanimljivo je da čovjek u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj, može završiti i medicinski fakultet a da o njemu ne dozna mnogo.

Jedna studija koju su 2015. objavili hrvatski psiholozi pokazala je da oko 57,9 posto roditelja ne bi cijepilo svoju djecu barem nekim od trenutno obaveznih ili preporučenih cjepiva, da zabrinjavajuće velik dio njih ima vrlo slabo znanje o cijepljenju, da istovremeno drastično precjenjuju svoju informiranost te da više vjeruju podacima koji se mogu dobiti iz nepouzdanih izvora - na stranicama alternativaca, nevladinih udruga, new age pokreta i teoretičara zavjera, na forumima, iz medija i od članova obitelji - nego onima koji stižu od kvalificiranih stručnjaka - pedijatara, školskih liječnika, zdravstvenih djelatnika ili iz obrazovnih institucija.

Širenje straha od farmaceutske industrije i cijepljenja u interesu je izuzetno unosnog lobija tzv. alternativne i komplementarne medicine i njihovih ikona koje se predstavljaju kao zviždači iako najčešće nemaju potrebnih stručnosti u infektologiji, virologiji, vakcinologiji ili epidemiologiji.

Pročitajte više