Erdogan napao Assada: Povijest će te pamtiti kao onoga koji se hranio krvlju

TURSKA je pojačala pritisak na susjednu Siriju zbog  krvavih gušenja prosvjeda od strane režima predsjednika Bashara Assada.

Turski premijer Recep Erdogan je da se budućnost ne može graditi na "krvi slabijih" te je osudio napade na turske diplomatske misije u Siriji. Turska je u isto vrijeme zaustavila i zajedničke projekte na iskorištavanju nafte sa Sirijom. Damask je pritisnula i Arapska liga koja im je suspendirala članstvo. Jordanski kralj Abdullah je postao prvi arapski vođa koji je Assada pozvao da preda ostavku.

"Dožvjet će tragičan kraj onih koji su proglasili rat protiv vlastitog naroda"

UN tvrdi kako je od početka prosvjeda u ožujku sirijski režim ubio više od 3500 ljudi. Sirijski režim za nasilje krivi naoružane bande i militante. Erdogan je u prošlosti imao dobre odnose sa Sirijom, a jučer je rekao da Ankara više ne gaji nade da će Assad reagirati na pozive međunarodne zajednice i prekinuti nasilje.

"Bashar Assad će doživjeti tragičan kraj onih koji su proglasili rat protiv vlastitog naroda", rekao je Erdogan stranačkim kolegama te dodao kako želi podsjetiti Assada da se budućnost ne gradi na krvi slabijih. "Povijest takve vladare pamti kao one koji su se hranili krvlju", kazao je Erdogan. Turska je zaprijetila Siriji i da će prestati sa isporukom električne energije.

"U ovom trenutku šaljemo struju Siriji", kazao je turski ministar energije Taner Yildriz te dodao kako će, ako Sirija nastavi u jednakom tonu, razmisliti o svojim odlukama. Tijekom vikenda su napadnute turske diplomatske misije u Damasku, Aleppu i Latakiji. Napadači su bili bijesni na Tursku zato što je podržala odluku Arapske lige o suspenziji. 

Pročitajte više