Estonija odobrila da zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini

Ilustracija: EPA

Estonski parlament odobrio je prijedlog kojim se dopušta korištenje zamrznute ruske imovine za plaćanje naknade za ratnu štetu u Ukrajini.

Prošli su se tjedan veleposlanici Europske unije složili da će za obranu Ukrajine koristiti nepredviđenu dobit od imovine ruske središnje banke zamrznute u EU. Odluka bi mogla biti i službeno usvojena sljedeći tjedan.

"Napravili smo velik korak prema stvaranju presedana koji bi Europa mogla slijediti", rekao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna.

300 milijardi dolara

Grupa zemalja G7 zamrznula je oko 300 milijardi dolara vrijednu rusku financijsku imovinu nedugo nakon invazije Moskve na Ukrajinu godine 2022. Od tada EU i ostale zemlje članice G7 raspravljaju o tomu hoće li i na koji način ta sredstva iskoristiti za pomoć Ukrajini.

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je rekao da Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti svoje ovlasti i zaplijeniti rusku imovinu te je upotrijebiti za obnovu Ukrajine. Sada o tomu raspravljaju s članicama G7 da bi nakanu provele u djelo.

Estonija podržala zakon

Zakon su poduprle dvije trećine članova estonskog parlamenta, a čini ga 101 član, stoji u priopćenju.

Estonski zakon dopustio bi da se zamrznuta imovina pojedinaca i tvrtki koje su pridonijele nezakonitim ruskim radnjama upotrijebi kao "predujam za štetu koju Rusija duguje Ukrajini", rekao je parlament.

Da bi to realizirala, Estonija mora primiti zahtjev za korištenjem imovine, a povezanost njihova vlasnika s nezakonitim radnjama mora biti čvrsto dokaziva jer vlasnik imovine može osporiti upotrebu tih sredstava za Ukrajinu na estonskim sudovima.

Pročitajte više