Esuli pišu Drnovšeku: Vratite oduzetu imovinu talijanskih izbjeglica

PREDSJEDNIK jedne od talijanskih esulskih udruga u otvorenom je pismu slovenskom predsjedniku Janezu Drnovšeku zaprijetio da će pokrenuti kampanju protiv primanja Slovenije u NATO i EU ako Slovenija ne vrati imovinu talijanskih izbjeglica, piše danas tršćanski ´Il Picollo´.

Giovanni di Piero, predsjednik Saveza Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije, te udruge ´Pravda i istina´ kaže da će se ´u Italiji i inozemstvu svim raspoloživim demokratskim sredstvima´ boriti protiv primanja Slovenije u NATO i EU ako se povratom imovine talijanskih izbjeglica ne izbrišu rezultati ´etničkog čišćenja´ Talijana s područja bivše Jugoslavije´.

Di Piero navodi kako bi ispravljanje nepravdi prema talijanskim izbjeglicama u vidu povrata imovine njima i njihovim nasljednicima Sloveniji omogućilo velike ´ekonomske, financijske i kulturne´ koristi.

Službeno stajalište Ljubljane prema pitanju imovine talijanskih izbjeglica iz slovenskog primorja je inače da je taj problem riješen tzv. Solaninim kompromisom prihvaćenim prilikom potpisivanja sporazuma o pridruživanju s EU-om, te isplatom odštetnih sredstava za napuštene nekretnine Talijana prema Osimskom sporazumu na račun Dresdner banmke u Luxembourgu (koje Italija za sada ne želi preuzeti).

Pročitajte više