EU odgovorio slovenskom premijeru koji vetom prijeti Hrvatskoj za Schengen

Foto: EPA, Index

EUROPSKA komisija odgovorila je večeras na izjavu slovenskog premijera Marjana Šarca da se boji Komisija u slučaju ulaska Hrvatske u Schengen donosi politička odluka iako Hrvatska ima nesređenu granicu.

Komisija je na optužbe i prijetnje slovenskog premijera uputila kratak i hladan odgovor, poručivši da je politički nepristrana. 

"Kao što smo i ranije rekli: Europska komisija je politički nepristrana. Sada je slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU-a", poručili su iz Komisije na upit za komentar o Šarčevoj izjavi.

Slovenski premijer Marjan Šarec, koji boravi u New Yorku na jesenskom zasjedanju skupštine UN-a, izrazio je u četvrtak u razgovoru s novinarima svoje nezadovoljstvo odlukom odlazeće Europske komisije da se pitanje ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru stavi na dnevni red, na što Slovenija ima rezerve.

Šarec: Brine me Hrvatska

"Slovenija zna kako je izuzetno zahtjevno imati vanjsku schengensku granicu, a brine me to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično s nijednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je netko primjeren za ulazak u Schengen?" ustvrdio je u razgovoru s novinarima u New Yorku.

Dodao je kako se boji da Europska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti "političku odluku" o tome da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen iako su kriteriji za to vrlo strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih po njegovu mišljenju još ne ispunjava.

"Brine nas u prvom redu sigurnost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije", kazao je slovenski premijer.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da "Hrvatska treba postati punopravna članica schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu".

Pročitajte više