EU traži da BiH ne ratificira sporazum sa SAD o ICC

EUROPSKA unija zatražila je od vlasti Bosne i Hercegovine da ne ratificiraju sporazum potpisan sa Sjedinjenim Državama o zaštiti američkih državljana od uzručenja Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), prenose sarajevski mediji.

Ne citirajući niti jedan određeni izvor BH TV 1 i "Dnevni avaz" objavili su kako je u utorak u Sarajevo stiglo upozorenje iz Bruxellesa što su ga potpisali povjerenik EU za vanjske poslove Chris Patten i grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou.

Prema izvorima sarajevskih medija, Patten i Papandreou nigdje u pismu nisu izrijekom naveli kako traže da BiH ne ratificira sporazum potpisan ranije ovog mjeseca no jasno navode kako Europska unija pruža snažnu potporu ICC-u.

Ukoliko žele pristupiti Europskoj uniji, stoji u pismu, vlasti BiH moraju osigurati poštivanje vrijednosti i ciljeva koje EU postavlja a u vezi sa statusom ICC-a stvari su potpuno jasne jer taj sud uživa punu potporu Unije, kako političku tako i financijsku.

"Kao zemlja sa kojom EU želi bliske odnose pozivate se uzeti u obzir zaključke Vijeća EU kad budete zauzimali stav o zahtevu SAD za zaključenje bilateralnog sporazuma", stoji u pismu Chrisa Pattena i Georgiousa Papandreoua upućenom vlastima BiH.

Američka je vlada ranije izrazila zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma sa BiH te istodobno zatražila da se on i ratificira u bosanskohercegovačkom parlamentu do 1. srpnja jer će se jedino pod tim uvjetom nastaviti pružati američka vojna pomoć.

Unatoč ranijim kontroverzama, javnost u BiH uglavnom je pozdravila potpisivanje sporazuma sa SAD, prije svega zbog činjenica da će to osigurati ostanak američkih vojnika koji čine okosnicu Stabilizacijskih snaga (SFOR) zaduženih za očuvanje mira.

Pročitajte više