EU usuglasila sustav trgovine pravima na emisiju plinova staklenika

MINISTRI zaštite okoliša Europske unije usuglasili su prvi svjetski sustav međunarodnog trgovanja pravima na emisiju plinova staklenika, koji predstavlja ključni dio u naporima za zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

Planom, koji još treba potvrditi Europski parlament, od godine 2005. na području EU bio bi uspostavljen sustav u kojem bi velikim tvornicama i elektranama bila određivana najviša kvota dozvoljene emisije ugljičnog dioksida (CO2) a one bi mogle trgovati s drugim tvrtkama na području Unije s pravima na emisiju plinova.

´Sustav kvota omogućit će tvrtkama u Europi da ograniče emisiju na cjenovno najefikasniji način´, rekao je nakon sastanka danski ministar za okoliš Hans Christian Schmidt, čija zemlja predsjedava Unijom.

´To je dobro za okoliš, dobro je za poduzeća i dobro za gospodarstvo...EU može stvarno početi raditi na smanjenju emisije plinova staklenika´, dodao je Schmidt. Sustav bi od godine 2008. postao obvezujući.

Trgovanje kvotama emisije ključno je za nastojanje EU da do godine 2012. smanji za osam posto emisiju plinova s razine zabilježene 1990. godine, kao što predviđa UN-ov Protokol iz Kyota o globalnom zagrijavanju.

Pročitajte više