Europska komisija: Neke će zemlje profitirati zbog izbjegličkog vala, evo i koje

Foto: FAH

EUROPSKA KOMISIJA tvrdi kako će izbjeglička kriza nekim zemljama donijeti pozitivna ekonomska kretanja, piše Guardian.

Ekonomisti tvrde da će velik priljev ljudi iz Sirije i ostalih zona konflikata na Bliskom istoku vjerojatno imati pozitivan efekt na rast, stopu nezaposlenosti i dugoročne javne financije u većini zemalja na koju je izbjeglička kriza utjecala.

Europska komisija u jesenskoj ekonomskoj kalkulaciji predviđa dolazak tri milijuna izbjeglica do kraja 2016. godine, što će proizvesti porast GDP od 0.2 do 0.5 posto u europskim zemljama na koje je kriza najviše utjecaja.

Takozvane tranzitne zemlje poput Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kroz koje izbjeglice tek prolaze na putu prema odredištu, vidjet će tek mali rast zbog efekta povećane potrošnje.

Istovremeno, zemlje poput Švedske i Njemačke gdje se smješta većina izbjeglica, najviše će profitirati.

"Rast će se dogoditi u Europskoj uniji kao cjelini, no efekt porasta bit će veći u pojedinim zemljama članicama. Za većinu tranzitnih zemalja efekt će doći do maksimuma od 0.2 prosto BDP u 2015. godini, a stabilizirat će se u 2016. Destinacijske zemlje također će doživjeti porast BDP-a do 0.2 posto, no rast će se nastaviti i u 2016. godini. U Švedskoj, jednoj od zemalja koja prima najviše izbjeglica, utjecaj izbjegličke krize na BDP mogao bi biti mnogo veći - do 0.5 posto BDP-a ove godine.

Očekivani priljev izbjeglica također će smanjiti stopu nezaposlenosti, jednom kada izbjeglice s određenim vještinama uđu na tržište rada i krenu sudjelovati u ekonomskim aktivnostima, predviđa Europska komisija.

Unatoč ovim pozitivnim prognozama, Europska je komisija upozorila kako bi neki slabije plaćeni radnici mogli biti izgurani zbog konkurencije.

Pročitajte više