Europska komisija protiv poreznih olakšica u Belgiji: 35 multinacionalki mora vratiti oko 700 milijuna eura

Foto: Hina

EUROPSKA KOMISIJA zaključila je da su selektivne porezne povlastice, koje je Belgija dodijelila u okviru svojeg sustava oporezivanja "viška dobiti", prema pravilima EU-a o državnim potporama nezakonite, priopćila je Europska komisija.

Tim je sustavom najmanje 35 multinacionalnih tvrtki, uglavnom s područja EU-a, ostvarilo korist te sada moraju Belgiji vratiti neplaćeni porez.

Belgijskim sustavom oporezivanja "viška dobiti", koji se primjenjuje od 2005., određenim poduzećima multinacionalnih grupa omogućeno je plaćanje znatno manjeg poreza u Belgiji na temelju poreznih mišljenja.

Tim je sustavom osnovica poreza na dobit za poduzeća smanjena za 50 do 90 % kako bi se od osnovice odbili takozvani "viškovi dobiti" koji su navodno posljedica pripadanja multinacionalnoj grupi, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Komisijinom detaljnom istragom započetom u veljači 2015. pokazalo se da se tim sustavom odstupa od uobičajene prakse u okviru belgijskih poreznih pravila za poduzeća i takozvanog "načela transakcije po tržišnim uvjetima” (the arm's length principle). To je prema pravilima EU-a o državnim potporama nezakonito.

Multinacionalke stavljene u povoljniji položaj od manjih tvrtki


"Belgija je određenom broju multinacionalnih poduzeća dala znatne porezne povlastice kojima se krše pravila EU-a o državnim potporama." rekla je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Time se narušava tržišno natjecanje na temelju zasluga tako što se manje konkurente, koji nisu multinacionalna poduzeća, stavlja u neravnopravan položaj, smatra Europska komisija.

"Mnogo je zakonitih načina na koje države članice EU-a mogu subvencionirati ulaganja i mnogo je dobrih razloga za ulaganja u EU. Međutim, ako država članica nekim multinacionalnim poduzećima daje nezakonite porezne povlastice kojima im se omogućuje izbjegavanje plaćanja poreza na većinu njihove stvarne dobiti, time ona ozbiljno šteti poštenom tržišnom natjecanju u EU-u, što u konačnici šteti građanima EU-a", navode iz Europske komisije.

Multinacionalna poduzeća koja su ostvarila korist od navedenog sustava uglavnom su europska poduzeća koja su u okviru tog sustava izbjegla plaćanje većine poreza, a sada ih moraju vratiti Belgiji. Komisija procjenjuje da je riječ o ukupnom iznosu od približno 700 milijuna eura.

Pročitajte više