EUROPSKI LJEVIČARI PRIJETE KOMISIJI ZBOG BUTTIGLIONEA

Europski socijalisti zaprijetili su u četvrtak pravom pobunom protiv nove Europske komisije Josea Manuela Barrose ako on zanemari njihovu zabrinutost zbog imenovanja kontroverznog Talijana Rocca Buttiglionea za povjerenika za pravosuđe.

Prijetnja je objavljena uoči sastanka Barrose i čelnika stranačkih frakcija u Europskom parlamentu posvećenom Buttiglioneu, koji je izazvao bijes europske ljevice svojim konzervativnim stajalištima o homoseksualnosti i braku.

"Ako Barroso i Buttiglione ne reagiraju, vrlo je vjerojatno da će potvrda Komisije biti dovedena u pitanje", rekao je austrijski socijalni demokrat Hannes Swoboda govoreći o odlučujućem glasovanju Europskog parlamenta o novoj Europskoj komisiji iduće srijede.

"Bude li potrebno, premoćna većina glasat će 'ne'", rekao je Swoboda za Die Presse.

Europski parlament ne može staviti veto na pojedine povjerenike, no može odbiti potvrditi cijelu Europsku komisiju. Socijalisti su od Barrose zatražili da zamijeni Buttiglionea. Swoboda zahtjev nije ponovio, no zatražio je uvjerenja da njegova stajališta nisu i stajališta Komisije.

Europska pučka stranka (EPP), najveća u EP-u (268 zastupnika), podržava Buttiglionea. Protivi mu se, međutim, gotovo polovica svih zastupnika - socijalisti (200 zastupnika), Zeleni, euroskeptici i drugi ljevičari. Odlučujući će, čini se, biti glasovi liberala, treće frakcije po veličini, koji su oko tog pitanja podijeljeni.

(Hina) xzt

Pročitajte više