Europski socijaldemokrati: Dosta nam je "Merkozy" diktature i odluka koje se "donose na plaži"

EUROPSKI socijaldemokrati sve su glasniji u svojim kritikama na račun osovine Merkel-Sarkozy, kojoj zamjeraju da je svojim djelovanjem isključila druge članice iz procesa odlučivanja.

"Danas se važne odluke ne donose u institucijama EU, već na plaži", kazao je šef socijaldemokrata u Europskom parlamentu Martin Schulz, aludirajući na Summit G8 u francuskom ljetovalištu Deauville gdje su Merkel i Sarkozy skrojili europski pakt.

Najavu pakta "Merkozy" da će mijenjati europske ugovore kako bi vratili povjerenje na tržište, Schulz je opisao kao "puštanje duha iz boce". "U ovom trenutku ne postoji ni povjerenje tržišta, niti reforma europskih ugovora, samo u potpunosti nejasna pravna situacija", kaže Schulz.

Schulz smatra i kako dvoje najmoćnijih europskih političara kontroliraju i novog talijanskog premijera Montija, kojem "daju jasne naputke što mora činiti", prenosi Deutsche Welle.

"Socijaldemokracija mora ostati pokret koji kritizira krupni kapital i koji se zalaže sa uspostavu socijalnih normi u tržišnoj ekonomiji. Taj se program mora snažnije profilirati, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini", naglasio je Schulz, očito svjestan krize socijaldemokracije. Naime, od 27 premijera članica EU samo tri dolaze iz redova socijaldemokrata.

Pročitajte više