Europski ulagači oprezni zbog širenja koronavirusa

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer skočio 0,8 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7.456 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 13.754 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 6.103 boda.

Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, europski su ulagači jutros oprezni zbog vijesti o novim slučajevima koronavirusa izvan Kine.

Dvoje umrlo na kruzeru na Japanu

Jutros je objavljeno da je umrlo dvoje putnika zaraženih tim virusom s kruzera Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu.

Južna Koreja potvrdila je, pak, 31 novi slučaj koronavirusa, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 82.

To je uznemirilo ulagače, unatoč vijestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je jutros o novih 114 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i 394 novozaraženih, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini popeo na 2.118, a broj zaraženih na 74.576.

Broj novih slučajeva zaraze drastično je manji od 1.749 prijavljenih dan ranije, no vlasti su poručile i da se virus širi lakše nego što se procjenjivalo.

Podršku tržištima pružaju, pak, nove poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti. Tamošnja središnja banka smanjila je jutros ključnu kamatnu stopu, što je još jedna u nizu mjera kako bi se spriječilo znatnije slabljenje gospodarstva.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 23.479 bodova.
 

Pročitajte više