LOKALNI IZBORI

Kako HDZ kupuje izbore

Foto: Patrik Maček (Pixsell)

ŠEF HDZ-a Andrej Plenković, ujedno i predsjednik vlade, aktivno sudjeluje u kampanji za lokalne izbore. Da je tome tako, potvrđuju posljednje akcije vlade, a sve u cilju dodvoravanja dijelu javnosti, odnosno potencijalnim biračima.

>> Zabrana rada nedjeljom pokazuje koliko je Plenković očajan zbog izbora

Plenković je tako prvo najavio raniji povrat poreza, i to u svibnju taman prije lokalnih izbora, s posebnom akcijom za one mlađe od 30 godina. Tu je i najava tzv. sindikalnog poreza, kako bi se dodvorili socijalnim partnerima, pa zatim covid-dodatak umirovljenicima, a i crkva je došla na svoje najavom zabrane rada nedjeljom. Poduzetnicima se izašlo u susret ukidanjem članarine HGK-a za male tvrtke. Plenković i ministar Darko Horvat u posljednje vrijeme u obilasku su općina i gradova, pri čemu obilato daruju lokalne uprave i samouprave zemljištima i nekretninama. Tu su i olakšice za lokalnu samoupravu i njihove zajmove.

No, krenimo redom.

700 milijuna kuna za mlade i raniji povrat poreza

Sve je krenulo još u veljači ove godine kada su prvo premijer Plenković, a zatim i ministar financija Zdravko Marić najavili raniji povrat poreza. U svibnju, taman pred izbore. Ove godine povrat poreza ide s posebnim efektom za mlade, i to za 142 tisuće zaposlenih u dobi do 30 godina.

Naime, onima do 25 godina trebao bi se vratiti cjelokupni plaćeni porez na dohodak od nesamostalnog rada, a onima između 25 i 30 godina polovica. Procjenjuje se da bi ta olakšica mogla dodatno stajati državni proračun oko 700 milijuna kuna. Prve isplate povrata poreza očekuju se od ponedjeljka 10. svibnja.  

Sindikalni porez za socijalne partnere

Da bi se dodvorili socijalnim partnerima, vlada je nedavno najavila sindikalni porez. Naime, sindikalna članarina kreće se od jedan do dva posto mjesečne plaće i tim se novcem financira rad sindikata. Sindikati već duže vrijeme misle da bi i nečlanovi trebali plaćati određenu članarinu, budući da konzumiraju prava za koja su se izborili sindikati, a ničim ne pridonose njihovu radu. Taj stav je prihvatila i Plenkovićeva vlada.

Nakon negativnih reakcija dijela javnosti ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je to bila samo ideja, odnosno jedan od prijedloga, a ne nekakvo konačno rješenje. No jasno je u kojem smjeru vlada razmišlja.

Oko 600 milijuna kuna za umirovljenike

Vlada nije zaboravila ni umirovljenike, i to taman pred izbore. Riječ je o tzv. covid-dodatku. Vlada je tako sredinom travnja donijela odluku o isplati umirovljenicima jednokratnog novčanog primanja, pod izlikom "ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19".

Državni proračun takva mjera mogla bi stajati dodatnih 600 milijuna kuna, i to za isplatu 850 tisuća dodataka. Oni s najmanjim mirovinama, do 1500 kuna, imat će jednokratan dodatak od 1200 kuna. Oni od 1500 do 2000 kuna mirovine dobit će 900 kuna. Taj se iznos s visinom mirovine smanjuje. Tako će oni s mirovinom većom od 3000 kuna primiti dodatak od 400 kuna.  

Umirovljenike, ciljanu grupu svakog izbornog procesa, nisu zaboravili ni općine ni gradovi, jer je više od 20 gradova donijelo odluku o isplati uskrsnica za umirovljenike.

Za Crkvu neradna nedjelja

Nakon što je jedan svećenik u misi koju je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija pozvao vjernike da ne glasaju za lijeve stranke i HDZ,  Plenković je morao reagirati. Učinio je to najavom zabrane rada nedjeljom, za što se Katolička crkva zalaže još od neovisnosti Hrvatske.  

"Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini. Uzeli bismo u obzir turističku sezonu", najavio je Plenković.

Ideja o neradnoj nedjelji redovito se pojavljuje u predizborno vrijeme. Hrvatska biskupska konferencija (HBK) prije tri godine pokrenula je inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje. Crkva u Hrvatskoj već godinama poziva građane da podrže neradne nedjelje te da tako pridonesu očuvanju nedjelje u njezinom, kako kažu, "povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje". Plenković je sada najavio da "misli ozbiljno".

Malim poduzetnicima po 42 kune

Iako je jasno da bi najava neradnih nedjelja mogla imati katastrofalan učinak na hrvatsko gospodarstvo, Plenković je htio ostaviti dojam da se itekako brine o malim poduzetnicima. Kako?

Najavio je da male tvrtke više neće imati obavezu plaćati danak Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Ona društva koja su članovi HGK-a, a plaćaju najmanju članarinu, 42 kune, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati", najavio je Plenković, dodajući da bi se tako prihodi HGK-a smanjili za 60-tak milijuna kuna. Riječ je o populističkoj poruci jer male poduzetnike kojima se zabrani rad nedjeljom sigurno neće spasiti 42 kune mjesečno.

Pokloni gradovima i općinama od 80 do 500 milijuna kuna

No, HDZ nije stao samo na tim najavama, već se izravno uključio u lokalne izbore, i to konkretnim poklonima. Plenković je tako nedavno bio u Splitu na uručivanju ugovora o Tehnološkom parku u zoni Dračevcu i dodjeli nepovratnog novca za nabavu novih autobusa za Promet Split. Cijena? Sitnica. Ukupna vrijednost potpisanih i uručenih projekata za grad Split je 500 milijuna kuna.

Ministar Darko Horvat nedavno je HDZ-ovom načelniku Konavala Božu Lasiću uručio prijedlog Odluke o darovanju zemljišta za Poduzetničku zonu u Čilipima. Riječ je o 94 uređene katastarske čestice površine veće od 21 hektara pokraj Zračne luke Dubrovnik. Vrijednost? 80 milijuna kuna.

Ministar Horvat se pohvalio i da su Svetoj Nedelji darovali zemljište za Rimčev kampus. U Koprivnici su poklonili željezničko konačište za potrebe novog Učeničkog doma, u Benkovcu sudjeluju u izgradnji POS-ove zgrade. Poklona je još, a izbori su za manje od dva tjedna.

Pročitajte više