FAO upozorava na nestašicu hrane u 23 afričke zemlje

VOJNI sukobi i loši vremenski uvjeti uzrokovali su nestašicu hrane u 23 zemlje podsaharske Afrike, upozorila je u srijedu Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Prema najnovijem izvješću FAO, čije je sjedište u Rimu, građanski nemiri, suša, velik broj raseljenih i ekonomsko nazadovanje glavni su uzroci krize u tim zemljama.

Najteže je pogođena Liberija, gdje neprekidni vojni sukobi smanjuju pristup najvećem dijelu poljoprivrednih područja i prisiljavaju stanovništvo na izbjeglištvo. Poljoprivredna proizvodnja je prekinuta zbog obnovljenih borbi u toj zapadnoafričkoj zemlji a posebice se to odražava ove godine na pad proizvodnje riže.

FAO ističe da trenutno stotine tisuća raseljenih Liberijaca ovisi o donacijama hrane.

Nestašica hrane kritična je i u Obali bjelokosti, gdje zbog sukoba poloprivrednici ne mogu prodavati svoje proizvode te u Mauritaniji gdje pomoć u hrani treba više od 400.000 ljudi.

Suša je pogodila milijune ljudi u Eritreji, Etiopiji i Sudanu. Pandemija AIDS-a glavni je čimbenik koji dodatno otežava krizu zbog nestašice hrane u južnoj Africi, ističe FAO.

(Hina) bvoj rb

Pročitajte više