Ficov oporavak je upitan. "Atentatora je smetala vladina politike prema Ukrajini"

Foto: Profimedia

Zdravstveno stanje slovačkoga premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je reći hoće li se oporaviti, rekao je u četvrtak njegov zamjenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Europu. 

"Nažalost još ne mogu reći da pobjeđujemo u nastojanju da spasimo Ficov život niti da su prognoze pozitivne jer su posljedice ranjavanja izazvane četirima prostrijelnim ranama takve da će odgovor organizma na njih i dalje biti vrlo težak", rekao ministar Kalinak.

Miriam Lapunikova, ravnateljica Sveučilišne bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je premijer Fico na liječenju, rekla je da je 59-godišnji premijer podvrgnut petosatnoj operaciji u kojoj su sudjelovala dva liječnička tima kako bi se sanirale višestruke prostrijelne rane od vatrenog oružja.

"U ovom trenutku njegovo smo stanje uspjeli stabilizirati, no ono je i dalje vrlo ozbiljno. Bit će zadržan na za intenzivnu skrb", rekla je novinarima.

Ministar: Napadač je djelovao sam

Ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok je na konferenciji za novinare kazao da je napadač, kojega policija tereti za pokušaj ubojstva, djelovao sam i da je prethodno sudjelovao u protuvladinim prosvjedima.

"Riječ je o vuku samotnjaku koji se radikalizirao nedavno, u razdoblju nakon predsjedničkih izbora održanih u travnju", rekao je Sutaj Estok.

Osumnjičenik je kao razloge za napad naveo vladinu politiku prema Ukrajini, planove o reformi javnog emitera i raspuštanje ureda posebnog tužitelja, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Slovački su stručnjaci u srijedu nakon pokušaja Ficova ubojstva kritizirali sigurnosne mjere koje su poduzete da bi se zaštitio premijer. 

"Sam je Fico prije nekoliko tjedana govorio o opasnostima pucnjave na političare", rekao je u četvrtak bivši šef slovačke policije Stefan Hamran za list Dennik N.

Zapitao se tko je analizirao potencijalnu opasnost i procijenio prijetnju. Hamran je kritizirao reakciju tjelohranitelja nakon pucnjave.

"Ondje je nastao kaos, to je odmah bilo očito i bio je to potpuni promašaj", kazao je. 

I bivši šef slovačke jedinice za osiguranje štićenih osoba Juraj Zabojnik kritizirao je premijerove tjelohranitelje.

"Ako netko može ispaliti četiri do pet hitaca, to znači da je netko kriv", kazao je u programu informativnog kanal TA3. Rekao je da nije primijetio da itko od tjelohranitelja u trenutku pucnjave stoji ispred šefa vlade.

Pročitajte više