Figel poručio Hrvatskoj: Umjesto pesimizma ulažite u obrazovanje

Nije vrijeme za pesimizam i frustraciju nakon odgode pregovora s Europskom unijom, već za aktivnu pripremu cjelokupnog hrvatskog društva za EU, poglavito u obrazovanju jer ulaganje u taj sektor je ulaganje u budućnost, rekao je u četvrtak dužnosnik Europske komisije Jan Figel.

Bivši glavni pregovarač Slovačke u pristupu EU-u, danas povjerenik Europske komisije za obrazovanje, stručno usavršavanje, kulturu i višejezičnost, Figel je dvodnevni posjet Zagrebu, gdje je razgovarao s visokim dužnosnicima i sudjelovao na Forumu Crans Montana, završio predavanjem na temu "Reforma visokog obrazovanja na putu u EU".

"Nije vrijeme za pesimizam i frustraciju nakon odgode pregovora Hrvatske s Europskom unijom prošloga mjeseca", rekao je Figel na predavanju u Zagrebačkom sveučilištu.

Umjesto toga preporučio je neka se usredotoči na aktivnu pripremu svojih građana za EU, a posebice u obrazovanju, području u kojemu treba najviše ulagati za budućnost.

Dva su ključna elementa u tom ulaganju: doživotno učenje, te mobilnost akademske zajednice, a zatim i mobilnost radne snage.

Doživotno učenje nije luksuz, već potreba diktirana tehnološkim napretkom, globalizacijom, starenjem stanovništva, sve složenijim poslovima koji traže interdisciplinarno znanje, rekao je Figel.

Tu je potrebu slikovito izrazio sloganom "bez doživotnog obrazovanja nema niti doživotne plaće".

Hrvatska je postigla dobre rezultate u nekim parametrima, primjerice u broju srednjoškolsko obrazovanih građana, u drugima zaostaje pa u doživotnom učenju sudjeluje tek s 2 posto, dok je europski prosjek 9 posto, a u nekim drugim dijelovima svijeta i daleko veći.

Mobilnost je neophodna, jer studiranje mladih ljudi na stranim sveučilištima i njihovo vladanje stranim jezicima te pokretljivost profesora koji poučavaju u inozemstvu, donosi razmjenu, suradnju, učenje jednih od drugih, a zatim i pokretljivost radne snage, pojasnio je Figel.

Slovački povjerenik u EK drži da Hrvatska treba više ulagati u visoko školstvo, te je upozorio da se i u Europskoj uniji, koja je daleko ispred Hrvatske, ulaže u sveučilišno obrazovanje manje nego u njezinim konkurentima poput SAD-a, ili još moćnijih po znanju kakvi su Japan i Koreja.

Europski je cilj do kraja desetljeća stvoriti "kompatibilniji i pokretljiviji prostor" koji će time biti i "konkurentniji". U tome veliku ulogu igra Bolonjski proces kojeg je potpisnica iz Hrvatska, a riječ je o stvaranju jedinstvenog europskog visokoškolskog prostora.

Prema programu Erasmus već milijun studenata uči na stranim sveučilištima, a cilj je EU-a do 2011. u program uključiti 3 milijuna studenata.

"Želimo da i RH bude integrirana u taj proces", rekao je Figel i pozvao akademsku zajednicu i Hrvatsku "da nastavi tim putem".

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više