Filipinska vojska pokrenula ofenzivu na muslimanske pobunjenike

Vojni bombarderi i helikopteri filipinske vojske napali su u subotu uporište muslimanskih pobunjenika na južnom otoku Jolo, nastojeći okončati petodnevno nasilje.

Brigadni general Agustin Demaala izjavio je da je 2.000 vojnika okružilo grad Panamao na otoku Jolo, tisuću kilometara južno od Manile, gdje se najvjerojatnije skrivaju sljedbenici Nura Misauria, čelnika Nacionalne fronte oslobođenja Moro (MNLF).

Zasad nema podataka o žrtvama zračnih napada, no vojska je objavila da je od početka sukoba u ponedjeljak poginulo najmanje 27 vojnika, a 47 ih je ozlijeđeno.

"Ovo je posljednja faza naše ofenzive. Nadamo se da će posao biti gotov za nekoliko dana", rekao je Demaala.

Više od 500 specijalaca filipinske vojske stiglo je na Jolo kako bi ojačalo vladine snage u borbi protiv više od 400 Misaurievih pristaša.

Nakon desetljetne borbe za neovisnost južne pokrajine Mindanao, Misauri je 1996. godine potpisao primirje s vladom i izabran je za guvernera te autonomne muslimanske pokrajine. No, 2001. godine pokrenuo je ustanak na otoku i obližnjem gradu Zamboanga nakon što mu predsjednica Macapagal Arroyo nije dopustila da se ponovno kandidira na izborima.

Trenutno se nalazi u zatvoru izvan Manile i sudi mu se za pobunu.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više