Film "Ffine mrtve djevojke" u srijedu na festu u Beogradu

FILM ´Fine mrtve djevojke´ hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, najbolji hrvatski film u Puli 2002. godine, bit će prikazan na 31. Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, unutar izbora od 92 filma iz 40 zemalja svijeta prikazan u srijedu, 5. ožujka.

Ovogodišnji Fest, kojega je u petak navečer svečano otvorio francuski šansonjer Charles Aznavour, po ocjeni organizatora bit će jedan od najboljih filmskih festivala dosad, jer će - prema onome što je na konferenciji za novinare kazao Miroljub Vučković, selektor ovogodišnjeg programa - ´šest programskih cjelina ponuditi ono što je aktualno u svijetu filma, s ambicioznom namjerom da odgovore na pitanje što je film danas, te prezentira protekla filmska godina´.

Ovogodišnji Međunarodni filmski festival otvoren je filmom ´Tihi Amerikanac´, australijsko-američkom koprodukcijom Phillipa Noycea, u kojoj glavnu ulogu igra Michael Caine, a glumi i Rade Šerbedžija, a u uvodnom dijelu Festa prikazan je i slovenski film ´Rezervni dijelovi´, autora Damjana Kozolea.

Gost ovogodišnjeg Festa je i Boris Matić, direktor Filmskog festivala u Motovunu, koji je u razgovoru za današnji dnevnik ´Danas´ istakao da je Motovunski festival ´otpočetka težio prikazati ono što se u Hrvatskoj nije moglo vidjeti´, jer su hrvatska kina u proteklom desetljeću bila ´bombardirana holivudskim hitovima´. Matić je najavio i vjerojatnost ´debitantskog´ međunarodnog filmskog festivala od 7. do 11. listopada u Zagrebu, koji će biti baziran na prvim filmovima mladih autora.

Pročitajte više